София сред 50-те града в света, заплашени от сериозна водна

...
София сред 50-те града в света, заплашени от сериозна водна
Коментари Харесай

Анализ на WWF вещае водна криза в България в дългосрочен план. Попадаме в червената зона


София измежду 50-те града в света, застрашени от сериозна водна рецесия до 2050-та година, демонстрира разбор на Световния фонд за дивата природа WWF.
Това не е ново, само че обстановката от тази година повиши интереса към положението на водните ресурси и тяхната наличност за популацията на Европа, разяснява пред БНР Стоян Михов, специалист по водите във фонда.
Анализите се базират на климатични прогнози за идващите 20-30 години.
„ В множеството държави в неподходяща посока – усилва се рискът част от популацията да остане с доста лимитирани количества вода. Не единствено за битови и питейни потребности, само че и за бизнеса и развиването на стопанската система на страните като цяло “, разясни Михов.
България попада в една от най-червените точки на европейската карта, означи специалистът.
„ Наред с по-голяма част от Южна Европа – главно Испания, Южна Италия и ние тук, на Балканите - България е с най-неблагоприятна прогноза. "
Ние сме привикнали да мислим, че България е страна с доста водни запаси, с задоволително реки, притоци, извори. Но като се огледа на глава от популацията, България е под междинното за Европа, като наличност на вода. Изобщо не може да се съпоставя с по-северните страни на континента. При нас се вижда едно леко повишаване на съществуването на вода на глава от популацията, само че това е не тъй като има повече вода, а тъй като популацията понижава фрапантно. “
Лицемерно е да се желае от елементарния жител да пести вода, при изискване, че имаме огромни загуби по трасетата на водопреносната мрежа и най-вероятно сме рекордьори в Европа, посочи Стоян Михов.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР