София. Специален сорт лалета Сердика“ бяха засадени в градинка св.

...
София. Специален сорт лалета Сердика“ бяха засадени в градинка св.
Коментари Харесай

Лалета „Сердика“ бяха засадени в градинка „св. Климент Охридски“

София. Специален вид лалета „ Сердика “ бяха засадени в градинка „ св. Климент Охридски “ в столицата. В засаждането се включиха вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева, кметът на София Йорданка Фандъкова и холандския дипломат у нас Берендина Мария Тен Тъшър. Цветята, които ще красят градинката до университета „ Св. Климент Охридски “, са подарък от Кралство Нидерландия във връзка 110 години от установяването на двустранните дипломатически връзки. Сертификат за дарението бе връчен на Екатерина Захариева от външния министър на Холандия Стеф Блок по време на визитата му у нас през юни.

Министърът на външните работи Екатерина Захариева означи, че този подарък е един от най-ценните, които страната ни е получавала. По думите и това е особено селектиран вид в цветовете на българския байрак и носи доста особено име – Сердика. Екатерина Захариева напомни, че за юбилея България е подарила на Холандия 110 рози „ Дамасцена “. Тя благодари на кмета на София за съдействието лалетата „ Сердика “ да бъдат засадени точно в градинката до Софийския университет и честити на преподавателите и студентите патронния празник 25 ноември.

Кметът на София Йорданка Фандъкова означи, че София има обичайно доста близки връзки с Холандия. Тя напомни, че първия подарък с лалета България е получила по време на председателството на Съвета на Европейски Съюз, когато с тях е било „ изписано “ неговото лого. Според Фандъкова София се трансформира в град на лалетата - по улиците и градините на столичния град през последните години има повече лалета в сравнение с в Амстердам.

Посланикът на Холандия у нас Берендина Мария Тен Тъшър съобщи, че щастлива да бъда на церемонията и да показа тези нови лалета – „ Сердика “, които символизират красивата ви страна и антична история. Тен Тъшър добави, че този подарък ще символизира другарството ни вечно – от двете страни на Европейскиия съюз – входа от Изток – България, и от Запад – Нидерландия.
Виолета СИМЕОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР