София. Спасиха прострелян в Ливан египетски лешояд, излюпен у нас.

...
София. Спасиха прострелян в Ливан египетски лешояд, излюпен у нас.
Коментари Харесай

Спасиха прострелян в Ливан египетски лешояд, излюпен у нас

София. Спасиха прострелян в Ливан египетски лешояд, излюпен у нас. Това оповестиха от Българското сдружение за отбрана на птиците . На 22 януари млад египетски лешояд, прострелян от бракониери в Ливан, сполучливо бе превозен до зоопарка в Прага. Въпреки счупените крайник и крило и деветте оловни сачми в тялото на птицата, тя съумя да оцелее и да се възвърне, с помощта на обединените старания на редица природозащитни организации и институции.

Анахита – името на лешояда, кръстен на персийска богиня на плодородието и мъдростта през 2020 година се излюпва в България. Екип на Българското сдружение за отбрана на птиците (БДЗП) слага GPS/GSM предавател на младата птица в границите на LIFE плана „ Нова вяра за египетския лешояд “. Тя сполучливо напуща гнездото и се насочва на първата си миграция на юг. Но при прекосяване през Ливан сигналът от предавателя стартира да предава от едно място - знак, че се е случил случай с лешояда. Екип на Природозащитното сдружение в Ливан (SPNL) неотложно е осведомен и бързите му дейности довеждат до сполучливата задача за намиране и избавяне на потърпевшата от противозаконен острел птица.

Ветеринарните грижи и последвалата интервенция са осъществени в Ливан под управлението на ветеринарите от Зелени Балкани. Анахита дълго време се възвръща под грижите на локалните ветеринари и екипа на SPNL. Дори още веднъж съумява да полети, само че казусът с единия й крайник е сериозен и това не разрешава освобождението й в дивата природа. Египетският лешояд ще остане в плен, като ще бъде включен в програмата за размножаване на типа на затворено.

На 22 януари Анахита идва наред в зоопарка в Прага, където е поета от Антон Вайдл – координатор на Европейската стратегия за застрашени типове (EEP). Анахита към този момент ще остане в там и ще стане част от програмата за размножаване на типа на затворено. Нейното потомство ще бъде освободено в природата на България и ще способства за възобновяване на типа у нас.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР