София ще закупи 10 трамвая втора употребата от Прага, реши

...
София ще закупи 10 трамвая втора употребата от Прага, реши
Коментари Харесай

Сменяме 30-годишните трамваи с...18-годишни

София ще закупи 10 трамвая втора използването от Прага, реши Столичният общински съвет (СОС). Мотрисите са 18 годишни и ще се движат по линиите 20 и 22, като заменят сегашните 30-годишни возила, оповестява "Монитор ".

Зам.-председателят на транспортната комисия на СОС Зафир Зарков изясни, че цената на единия трамвай е 40 000 лева, която по думите му е много добра, тъй като единствено за превозването на извънгабаритния товар от Чехия са нужни по 10 000 лева на мотриса. Финансирането на покупката е от профилирания общински приватизационен фонд.

„ Закупуването става с помощта на съдействието сред община Прага и София. В момента процедурата по договарянето е към края и се чака да се подпише договор. С новите мотриси ще се усъвършенства комфорта на пътешестване “, безапелационен бе Зарков. През тази година следва и доставката на 13 нови трамвая, които ще се движат по линия №5.

Превозните средства ще бъдат нископодови и климатизирани, с платформа за детски колички и за хора с увреждания, ще разполагат със стоп бутон за слизане и звукова сигнализация за незрящи хора. Осигурено е и видеонаблюдение. С доставката на нови 13 трамвая ще се обновят напълно транспортните средства на трамвайна линия №5. Очаква се трамваите да дойдат в София на две партиди до края на октомври да бъдат пуснати в постоянна употреба до края на годината.

Зарков разяснява и построяването електронната система за таксуване в градския превоз. Фирмата, определена да създаде билет системата, сега изследва наземния и под земята превоз в града. „ Договорът бе подписан през декември 2019 година и срокът за осъществяване е 24 месеца. Така след 20 месеца би трябвало да бъде подготвена “, сподели Зарков.

През този интервал се планува въвеждане в употреба на повече от 15 000 устройства, на над 1 350 изцяло оборудвани транспортни средства от 4 вида превоз, монтаж на съоръжение в 11 депа, 52 метростанции, над 80 търговски обекта, интеграция на съществуващите системи, образованието на 3000 чиновници на ЦГМ и транспортните оператори.

Новата система се чака да икономисва време за зареждане и да подсигурява по-лесно комфортно валидиране на потребителите в транспортните средства. Все още не е ясно дали пасажерите ще бъдат таксувани по отношение на времето, което са прекарали в градския превоз или на изминато разстояние. Всеки пасажер ще може да зарежда транспортния си документ от компютър, мобилен телефон или банкова карта.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР