София ще бъде европейска столица на неврохирургията през 2022 г.

...
София ще бъде европейска столица на неврохирургията през 2022 г.
Коментари Харесай

София става Европейска столица на неврохирургията през 2022 г.

София ще бъде европейска столица на неврохирургията през 2022 година Новината за голямото самопризнание към българската неврохирургия пристигна от Дъблин. Там преди броени дни се организира годишното отчетно-изборно заседание на Европейската асоциация на неврохирургичните сдружения (EANS). Новината заяви ръководителят на Българското сдружение по неврохиругия проф. Николай Габровски, д.м.н. по време на годишната конференция на сдружението в Правец. XXVIII Национална конференция на Българското сдружение по неврохирургия се организира в интервала 5-7 октомври 2019 година, заяви Нова тв.
След оспорвана борба, София беше определена за хазаин на конгреса на EANS през 2022 година. Престижното председателство печелим за първи път в историята на неврохирургията ни. Конкурентите, които съумя да „ надвие ” българската неврохирургия са повече от съществени. След скрито гласоподаване София съумя получи доверието на общото заседание. Другите претенденти бяха  Барселона и Тел Авив. София 2022 е резултат от месеци на твърдоглав труд и неуморните старания на екип от неврохирурзи и ивент мениджъри, с помощта на които София 2022 ще затвърди мястото на страната ни като водещ фактор в региона на науката. Това демонстрира високата оценка, която международно приетите неврохирурзи дават на сътрудниците си от България.
Очаква се, в границите на извънредното научно здравно събитие, което ще се организира в София през есента на 2022 г да посрещнем най-изявените неврохирурзи от цяла от Европа и света. Те ще показват новостите и напредъка в опознаването на минимум комплицираната и неразгадана част от човешкото тяло – нашия мозък.  „ Бих желал да благодаря на всички, които работиха, с цел да може през днешния ден да съобщим новината на годината в областта на неврохирургията - София ще бъде хазаин на конгреса на EANS през 2022 година Този триумф е израз на доверие към българската неврохирургия. А, това, сътрудници и другари, сме всички ние ”, обърна се към делегатите на конгреса проф. доктор Николай Габровски, д.м.н.
Всяка година една европейска столица бива избрана за хазаин на влиятелния конгрес. Така след тежка конкуренция се афишира коя страна ще ръководи форума след 3 години. През този интервал следва сериозна и наситена с голям брой отговорности работа, а активността му се следи зорко за съблюдаване на високите стандарти на асоциацията.
Европейската асоциация на неврохиругията (EANS) е измежду най-престижните научна обединения в света и е несъмнено водеща в Европа. Освен годишен теоретичен конгрес, EANS провежда обучителни курсове, които приключват с изпит за Европейска тапия по неврохирургия. София беше хазаин на подобен курс през 2016г. Отличните усещания от града, организацията и равнището на образование са били значима стъпка в доверието към София и българската неврохирургия.
„ Подобна вест е огромен триумф за напъните, за ръководствтото на БДНХ и за ръководителя му. Това е самопризнание за нашата школа по неврохирургия ”, разяснява Борислав Китов – професор по неврохирургия в УМБАЛ " Св. Георги " – Пловдив
„ Определям го като огромно достижение и огромно самопризнание за българската неврохирургия и здравната общественост в България като цяло. Целият хайлайф на неврохирургията в международен мащаб ще дойде в София. Това е доста значимо за нас като експерти и се случва в миг, когато престиж на съсловието ни е подложен на напън, а доверието към българските лекари е мощно понижено. София 2022 – семейството на EANS дава опция това да се промени и да се затвърди високата оценка, която получаваме на всички места по света ”, уточни проф. Явор Енчев – Началник клиника по неврохирургия, УМБАЛ „ Св. Марина ” – Варна.
„ Решението на EANS да организира годишния си конгрес в София през 2022 година е израз на доверие и самопризнание. Доверие към хората, стоящи зад плана и към институциите, които би трябвало да ги поддържат. Признание за това, че медицината в България, в частност неврохирургията, е на европейско равнище. България е на международната сцена! ”, сподели проф. Венелин Герганов – Клиника по неврохирургия, International Neuroscience Institute, Хановер, Германия и Клиника по неврохирургия, УМБАЛСМ " Н. И. Пирогов ".
„ Мисля, че тази година можем да я отчетем като година с много реализирани триумфи на БДХН. Най-голям триумф за мен е спечелването на кандидатурата на София за хазаин на Европейския конгрес по неврохирургия през 2022 година Неимоверни старания от страна на сдружението, значимото е, че всичко приключва с усех. Това издига престижа на българската неврохирургия. Да сме хазаин на сходен конгрес е било фантазия на всички, на генерации неврохирурзи ”, уточни полк. проф. Тихомир Евтимов - Началник клиника по неврохирургия, ВМА.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР