Със заповед на премиера Димитър Главчев бяха създадени междуведомствени работни

...
Със заповед на премиера Димитър Главчев бяха създадени междуведомствени работни
Коментари Харесай

Ускорява се работата по проектите за ядрени мощности в АЕЦ “Козлодуй”

Със заповед на премиера Димитър Главчев бяха основани междуведомствени работни групи за ускорение процеса по реализация на плановете за създаване на нови нуклеарни мощности в АЕЦ „ Козлодуй “ и Вертикалния газов кулоар. Основната им цел е да спомагат осъществяване на всички законови процедури, свързани с плановете.
В групите са включени представители на Министерството на енергетиката, Министерството на финансите, Министерството на околната среда и водите, Министерството на районното развиване и благоустройството, Министерството на превоза и известията, Министерството на културата, Министерството на земеделието, Министерството на вътрешните работи и Министерството на външните работи. „ Проектите са от стратегическо значение за гарантиране на енергийната сигурност на страната и района в дълготраен проект “, акцентира енергийният министър Владимир Малинов, който е избран със заповед на министър-председателя за началник на работните групи.
Проектите, част от самодейността за Вертикален газов кулоар сред България, Гърция, Румъния, Унгария, Словакия, Украйна и Молдова, обезпечават опция за транспорт на спомагателни размери природен газ от разнородни и надеждни източници в посока от юг на север. Повишаването на потенциалите за транспорт на природен газ в точките на междусистемно свързване Кулата-Сидирокастро в посока от Гърция към България и Негру вода-Кардам в посока от България към Румъния имат основно значение за осъществяване на един от главните цели на държавното управление в енергийната сфера – диверсификация на енергийните източници. Част от самодейността е и планът за довеждаща газопреносна инфраструктура с високо налягане за зареждане на консуматори в Източномаришкия район, който има водещо значение от позиция на обезпечаване на нов стопански образ на района.
Приоритетната реализация на тези планове ще спомага за повишение на конкуренцията в бранша и реализиране на по-добри условия за всички консуматори освен в нашата страна, а и в целия район.
Развитието на нуклеарната енергетика е главен приоритет на държавното управление в енергийната сфера, който има основно значение за сполучливо реализиране на задачите за декарбонизация и енергийна сигурност. Проектът за нови нуклеарни мощности на площадката на АЕЦ „ Козлодуй “ е стратегически за страната. Съгласуването и тясната съгласуваност в работата на всички ангажирани ведомства по плана са водещи за сполучливото му осъществяване.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР