проф. Георги ФотевЦиници доминират в публичния форум на българското обществото.

...
проф. Георги ФотевЦиници доминират в публичния форум на българското обществото.
Коментари Харесай

Циниците в политиката - не ги подценявайте, отнемайте им думата!

проф. Георги Фотев

Циници преобладават в обществения конгрес на българското обществото. Водещи публицисти в националните медиите са натрапчиво или пластмасово цинични от невидима насила или от съблазни. Това е полярна диаметралност на възвишеното и мъчно предопределение на публицистиката. Циници са дежурните политически коментатори и анализатори. Тровят политическата атмосфера на обърканото общество. Голяма част от политиците са професионални циници. Критично огромна част от обществото е инфектирана от вируса на цинизма. Студен цинизъм на равнодушие.

Политическите циници тласкат българското обществото към бездната на НИХИЛИЗМА. Почтените членове на обществото са в малцинство. Те не разполагат с демократични политически принадлежности да пресекат пропадането в бездната на нихилизма. Тежка и неразрешима е алтернативата сред политическата рационалност и политическата нравственос. Много тежка алтернатива. Теоретическия излаз е политическата виртуозност (Хана Аренд). Но за нея е нужен огромен опит и обществено време.

В България лъжат и крадат безобразно. Генеалогията на този нрав не е изследвана.

След имплозията на мракобесната тоталитарно-комунистическа система и в България имаше трогателен и хубав ентусиазъм към обновяване и достоверност на живота. Не се получи. Видимо и невидимо политическият цинизъм пълзеше във всички витални сфери на обществото. И стана преобладаващ. Стана нахален. Стана всевластен.

Циниците са болшинство. Цели политически партии са станали цинични. Вождове и представители на политически партии са брутални циници. Национални медии са цинични. В цифровите обществени мрежи се вихри политически цинизъм.

Съвременният политически цинизъм, за разлика от античния, се разпознава с духовната си бедност, потискаща непросветеност в този толкоз възходящо сложен обществен свят, с безсрамието си, с нихилизма към участта на другите. Вижте им езика на парламентарната естрада и в нефелните национални медии. Вандали, които разрушават фундаментални обществени полезности. А простаците и глупачките леят крокодилски сълзи за пагубно ниския рейтинг на Народното събрание.

Не подценявайте политическите циници. Отнемайте им думата в обществения конгрес и не ги допускайте въобще.

Демокрацията е отговорност. Не е лигавене. Утре ще бъде късно.

Човешкото в индивида има за начало възбраната. Решителното „ НЕ! “. Такъв е прехода от зверовете към индивидите.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР