Анализаторите чакат основната лихва да падне наесен. И през миналата

...
Анализаторите чакат основната лихва да падне наесен. И през миналата
Коментари Харесай

Анализаторите чакат основната лихва да падне наесен


Анализаторите чакат главната рента да падне наесен. И през предходната седмица, както и от началото на 2024 година, паричната политика на Федералния запас на Съединени американски щати беше главният мотор, подхранващ  оптимизма на  инвеститорите.
Подновените очаквания, че централната банка
ще понижи главната рента, тласна  основният бенчмарк Dow Jones Industrial Average към пет следващи зелени сесии и към най-голямото повишаване от декември насам. Dow затвори на най-високата си стойност от 1 април.
Капиталовите пазари бяха подкрепени
също и от спада в доходността на американските държавни облигации. Стимулирани от положителните макроикономически данни в най-голямата стопанска система в света, по-голямата  част от анализаторите  изместиха прогнозния си тайминг за понижаване на главната рента от Фед за септември тази година.
Тогава се чака и да бъде първото понижение,
откогато централната банка в опит да потуши високата инфлация  повиши разноските по заемите до 20-годишен връх. Сумарно за седмицата покачването на трите съществени борсови измерителя в Съединени американски щати бе сред 1 и 2 на 100.
В Европа мощните корпоративни резултати
помогнаха на STOXX600 да записва шест следващи дни на покачвания. Паневропейският показател е с най-хубаво седмично показване от януари насам. Сред отличилите се районни показатели е този на Англия, който е с нов исторически връх. Борсите в Париж и Франкфурт
също се приближиха до върховите си равнища.
В Азия пазарите също се радваха на зеления цвят. Изключение направиха само борсовите показатели в Китай, отстъпвайки внезапно в петък след новината, че
Съединени американски щати са подготвени да наложат повече търговски мита на азиатската страна,
най-много в бранша на електрическите автомобили. Все отново китайските акции означиха необикновен растеж през последните три месеца на фона на някои позитивни стопански индикатори и с помощта на стимулиращи ограничения за развиване на локалния финансов пазар от страна на Пекин.
На Уолстрийт Walt Disney изтри 7%
от капитализацията си, откакто растежът на клиентите на развлекателния колос Disney+ падна малко под прогнозите и от сдружението предизвестиха за закъснение на продажбите в отдела за тематични паркове. Дяловете на един от ритейл „ любимците “ Palantir Technologies Inc паднаха с 11%, откакто предвижданията  за годишните доходи на компанията за разбор на данни
не доближи тази на анализаторите.
Производителят на първокласни електрически транспортни средства Lucid Group изгуби над 10% след нарасналите финансови разноски тази година и разочароваща прогноза за годишно произвеждане на фона на
по-бавното от предстоящото търсене на електрически автомобили.
Акциите на Uber Technologie паднаха с повече от 5%, откакто компанията за транспорти регистрира изненадваща тримесечна загуба. Конкурентът Lyft се показа доста по-добре, покачвайки се със 7%, след упования за по-високи брутни резервации и съществена
облага за настоящото тримесечие.
Акциите на Novavax съвсем се удвоиха (+ 88%), като биотехнологичната компания подписа договорка с френския производител на лекарства Sanofi за създаване на своята ваксина против Covid от идната година. Голямата хранителна верига Sweetgreen Inc усили цената си с една трета при издание на финансовите си доклади.
Цените на златото се покачиха сумарно
с над 2,5 на 100 до 2375 $ за унция, регистрирайки най-хубавата си седмица от 5 април. Според анализатори, икономическата неустановеност, евентуалното облекчение на лихвите от Федералния запас и отслабването на щатския $ теоретично би трябвало да поддържат благородните метали, само че бързото повишаване на златото и спирането на връзката с фундаментите може да значи, че
цените ще останат в застой или ще тръгнат надолу.
След огромните спадове при започване на месеца цените и на двата вид нефт се стабилизираха и означиха минимални покачвания в границите на половин %. Признаците за мощно вътрешно търсене в Китай поддържаха цените. Да напомним, че Китай е най-големият вносител на нефт в света.
Другата причина да спре пропадането е
изненадващото понижаване на запасите от недопечен нефт в Съединени американски щати. Организацията на страните експортьорки на нефт и съдружниците, известни като ОПЕК+, също намекнаха че, ще продължат да понижават производството в опит да лимитират световното предложение.

* Материалът е с информативен темперамент и не би трябвало да се преглежда като предложение за покупки или продажби на финансови принадлежности. Както създателят, по този начин и клиенти на компанията, в която работи, е допустимо да имат един и/или повече от коментираните скъпи бумаги.



Ивайло Андонов – шеф Инвести- ционен център ЕЛА- НА-Пловдив. Авторът  притежава над 20-годи- шен опит в областта на  инвестициите и капита- ловите пазари.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР