София. С церемония в Централната софийска синагога бе отбелязана 75-ата

...
София. С церемония в Централната софийска синагога бе отбелязана 75-ата
Коментари Харесай

С церемония в Централната софийска синагога бе отбелязана 75-ата годишнина от спасението на българските евреи през Втората световна война

София. С гала в Централната софийска синагога бе маркирана 75-ата годишнина от спасението на българските евреи през Втората международна война, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ . На нея участваха министър-председателят Бойко Борисов, кметът на София Йорданка Фандъкова, водачът на БСП-София Калоян Паргов, публични лица от България и Израел, както и представители на управленията на международни еврейски организации, измежду които Роналд Лаудер - президент на Световния еврейски конгрес, Роберт Сингер - изпълнителен вицепрезидент на Световния еврейски конгрес и доктор Александър Оскар - ръководител на Организацията на евреите в България „ Шалом ”.
За да отбележат годишнината от спасяването на българските евреи, особено в страната ни дойде и Ейтан Броши - член на израелския парламент и ръководител на групата за другарство сред България и Държавата Израел, както и ръководителите на българските организации в Държавата Израел и равините на всички балкански еврейски общности.
През 2002 година на среща на министрите на образованието на страните - членки на Съвета на Европа е взето решение от 2003 година Международният ден в памет на Холокоста, който до 2002 година се празнува на 27 януари, да се отбелязва във всяка страна, съобразено с нейната национална история. В България е маркиран за първи път на 10 март 2003 година Обявен е с решение на Министерски съвет от 13 февруари 2003 година като „ Ден на Холокоста и на потърпевшите от закононарушения против човечеството “.
Иван ЛАЗАРОВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР