София. С инсталацията за RDF-отпадъци в София ще намалеят фините

...
София. С инсталацията за RDF-отпадъци в София ще намалеят фините
Коментари Харесай

Йоана Христова, зам.-кмет на София: С инсталацията за RDF-отпадъци ще намалеят фините прахови частици, азотните и въглеродните окиси

София. С инсталацията за RDF-отпадъци в София ще намалеят фините прахови частици, азотните и въглеродните окиси. Това сподели зам.-кметът на София по направление „ Зелена система, екология и земеползване ” Йоана Христова, представяйки отчета на кмета на София Йорданка Фандъкова по отношение на предложение за вдишване на дълготраен общински дълг и одобрение на документи, свързани с осъществяването на план „ Изграждане на апаратура за комбинирано произвеждане на сила в София с оползотворяване на RDF - боклук “, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “ . Кредитът, който общината ще вземе от Европейска инвестиционна банка за финансиране на инсталацията, ще бъде възложен поетапно на „ Топлофикация-София “. Срокът за планиране е 36 месеца, срокът за премахване на недостатъци е 24 месеца след въвеждане в употреба на обекта. Очаква се от инсталацията да има и екологични изгоди, защото ще се понижат излъчванията на въглеродни оксиди, азотни оксиди и фини прахови частици. Ще се понижат отпадъците, които са депонирани.
„ Вярваме, че отпадъците, които не можем да рециклираме, ще отидат за оползотворяване в инсталацията “, съобщи тя. По думите ѝ равнищата на фините прахови частици ще намалеят с 9,6 %, което съставлява 6,2 тона годишно, азотните окиси на „ Топлофикация – София “ ще намалеят с 46,7 тона, а въглеродни оксиди - с 87, 2 тона на година.
Христова разясни, че в инсталацията би трябвало да се изгарят по 180 000 тона гориво от отпадъци. По този метод ще се създава електрическа енергия за 25 000 - 30 000 семейства, а топлоенергия за 30 000 - 40 000. Зам.-кметът сподели още, че с инсталацията ще има опция „ Топлофикация-София “ да задържи цената на създаваната сила през всички сезони, като се понижат разноските на „ Топлофикация - София ".
Агенция „ Фокус “ напомня: Обектът е третата фаза на интегрирана система от уреди за отнасяне на битовите боклуци на Столична община. През първата фаза бяха построени инсталацията за компостиране на зелени боклуци и хранилище „ Садината “. При втората фаза беше построен заводът за боклуци с произвеждане на RDF секта, където могат да се създават 180 хиляди тона RDF годишно. Предвидено е в третата фаза, инсталацията за комбинирано произвеждане на сила в София с оползотворяване на RDF-отпадък да бъде издигната на площадка на „ Топлофикация " в региона на Централна гара. Стойността на плана е близо 157.54 млн. евро без Данък добавена стойност - 98.8 млн. евро от европейските фондове и 67 млн. евро. заем на общината от Европейската капиталова банка (ЕИБ).
Мариела РУСЕВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР