София. Приоритети в сектор Правосъдие“ са ефективна и бърза съдебна

...
София. Приоритети в сектор Правосъдие“ са ефективна и бърза съдебна
Коментари Харесай

Приоритетите в сектор „Правосъдие“ са ефективна и бърза съдебна власт, борба с корупцията и намаляване на административната тежест

София. Приоритети в бранш „ Правосъдие “ са ефикасна и бърза правосъдна власт, институционален ред за битка с корупцията и понижаване на административната тежест. Това стана ясно по време на брифинг на министъра на правораздаването Цецка Цачева, в който тя показа акцентите в управническата стратегия на държавното управление в бранша. Цачева разясни, че първият приоритет се реализира с обновената тактика за промяната на правосъдната власт. По думите й досега главно старания са били положени в класифициране на мненията, мненията по разработване на единно звено антикорупционен орган, който да координира работата по противопоставяне на корупцията и лишаване на нелегално добитото имущество. Цачева разясни, че се планува единният орган да бъде разположен към в този момент основаната и добре работеща Комисия за лишаване на нелегално добито имущество. По думите й комисията ще бъде петчленна, а предлагането е ръководителят да се избира от Народно събрание. Министърът разясни, че новите моменти във връзка с единния орган за битка с корупцията е приобщаването на компетентностите и пълномощията на профилирана дирекция в ДАНС, която и досега има предмет на работа, противопоставяне на корупцията. Сред главните акценти в управническата стратегия на Министерство на правораздаването е намаляването на административната тежест, където работата на Министерството на правораздаването е обвързвана на първо място с издаването на удостоверение за съдимост.
Министър Цачева разясни, че ще бъде понижен с година и половина срокът за придобиване на българско поданство.
Цачева добави, че има утвърдена мярка за създаване на правила, гарантиращи опцията за следствие на основния прокурор. Министърът на правораздаването изясни, че това е написано в пътната карта в осъществяване на рекомендациите по разбора и отчета на европейските прокурори. По думите й следва да бъде разисквано, само че все още това е написаната мярка, която е утвърдена от Висш съдебен съвет.
Цачева съобщи, че Министерството ще работи по три досиета по време на Българското председателство на съвета на Европейски Съюз.
Деница КИТАНОВА

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР