София. Повече от 9 000 граждани посетиха Народното събрание в

...
София. Повече от 9 000 граждани посетиха Народното събрание в
Коментари Харесай

Повече от 9 000 граждани посетиха Народното събрание в Деня на отворени врати на институцията

София. Повече от 9 000 жители посетиха Народното събрание в Деня на отворени порти на институцията. По мотив 140-ата годишнина от първото съвещание на Учредителното заседание на 10 февруари 2019 година в Народното събрание бяха показани оригиналите на Търновската конституция и на Сребърната конституция, както и тематична експозиция за активността на Учредителното заседание. Това оповестиха от пресцентъра на Народното събрание .
Най-голям интерес измежду посетителите провокира опцията да заемат председателското място в пленарната зала и да ударят парламентарния звънец. Много от гостите разговаряха и се снимаха с ръководителя на Народното събрание Цвета Караянчева и с народни представители.
Между 10 и 15 минути изчакваха искащите да влязат в постройката на Народното събрание. Повече време беше належащо да отделят, с цел да оглавят днешното „ пленарно съвещание “ или да заемат местата на членовете на Министерския съвет в пленарна зала. Голям интерес жителите демонстрираха и към показаните оригинали на Търновската и Сребърната конституция, масата, която Петко Славейков донася от вкъщи си, с цел да бъде подписана на нея Търновската конституция, както и негови персонални движимости.
Децата са нашето бъдеще и се веселя да видя през днешния ден толкоз доста младежи в Народното събрание, разяснява ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева. Смятам, че огромният интерес към самодейността Ден на отворени порти и от младите, а и от по-възрастните българи демонстрира отношение към историята, към Конституцията, към парламентаризма в България, добави тя.
В Народното събрание жителите можеха да прегледат и пътуващата експозиция „ 140 години от Учредителното заседание и подписването на Търновската конституция “. На 40 пана тя наблюдава събитията от свикването на Учредителното заседание, неговата активност и подписването на Търновската конституция, както и измененията в нея до оповестяването на Независимостта на България. В рамките на честванията на 140-ата годишнина от Учредителното заседание изложбата ще бъде показана във всички регионални градове.
Денят на отворени порти на Народното събрание е част от самодейностите, с които през 2019 година ще бъде маркирана 140-ата годишнина от Учредителното заседание и приемането на Търновската конституция.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР