София. Потребителите могат за изпаднат в неприятната ситуация да се

...
София. Потребителите могат за изпаднат в неприятната ситуация да се
Коментари Харесай

Димитър Маргаритов, КЗП: Консултацията с експерт преди теглене на кредит спестява разходи по изплащането му

София. Потребителите могат за изпаднат в неприятната обстановка да се изправят пред спомагателни разноски при издължаването по заеми, в случай че при тегленето им не са съумели да вникнат задоволително добре в наличието на документите, които подписват. За това предизвести ръководителят на Комисията за отбрана на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов по BIT, оповестиха от пресцентъра на КЗП .
„ Ако нещо не е ясно, е добре хората да употребяват специалисти за консултация. Те са експерти и могат да насочат вниманието на потребителя върху тези притеснителни моменти в контракта и всички съпътстващи го документи, които биха били неразбираеми. Възможно е консултацията да докара до спомагателен разход, само че той да се окаже доста по-малък от този, който би следвало да се направи, в случай че потребителят не е схванал и е подписал нещо, вследствие на което се е задължил ”, разяснява Маргаритов.
Председателят на КЗП изрази мнение, че настъпващите промени в онлайн търговията, в това число и в процеса на нейното естествено развиване в конкуренция с стандартната, са в интерес на потребителите. „ След като стана ясно преди няколко дни, че създателят на най-голямата в света онлайн платформа към този момент е най-богатият човек в историята и не го крие, значи, че най-вероятно се гордее с това, че от ден на ден хора употребяват този прийом ”, сподели Маргаритов в отговор на цитираната от водещата Диана Радева информация, че към платформата в Marketplace на въпросния търговец през предходната година са се включили 300 000 електронни магазина, а той самият неотдавна е патентовал „ огледало ” за виртуално експериментиране на облекла.
„ Потребителите осъзнаха, че онлайн търгуването може да им помогне, да им даде по-изгоден метод да пазарят, да поддържат връзка, да съпоставят, да търсят това, което им е належащо и по този метод да бъдат удовлетворени всички страни ”, добави Маргаритов.
В студиото на предаването „ Код 11-13 ” ръководителят на КЗП съобщи, че в към 60-70% от случаите институцията съумява да помогне на хората да получат задоволително позволение на техните проблеми, след подаване на тъжба. „ Нашата съществена функционалност е да сме надзорен орган. Т.е. да установим съществуването на едно нарушаване и да глобяваме нарушителя. Ние нямаме инструмент, с който да принудим търговеца по някакъв метод да обезщети потребителя. Това в последна сметка съдът може да направи с влезнало в действие решение. Но, установявайки при нашите инспекции каква е фактическата конюнктура, в доста случаи ние стигаме и по-напред от това, което законът ни вменява, и то е да помогнем на потребителите да получат удовлетворяваща ги отплата от страна на търговците ”, сподели Маргаритов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР