София. По-малко от 5% от общия брой дървета в Борисовата

...
София. По-малко от 5% от общия брой дървета в Борисовата
Коментари Харесай

Мартин Борисов, лесовъд: По-малко от 5% от общия брой дървета в Борисовата градина ще бъдат премахнати

София. По-малко от 5% от общия брой дървета в Борисовата градина ще бъдат отстранени. Това сподели Мартин Борисов, лесовъд и учител в Лесотехническия университет при старта на самодейността по маркиране на рискови, сухи и гнили дървета в Борисовата градина, съобщи кореспондент на Агенция „ Фокус “. Той посочи, че това демонстрира, че няма да има интензивна човешка интервенция. „ Проверката на дърветата обаче не би трябвало да бъде единична, а да се случва годишно. Изготвен е доста прекрасен проект за инвентаризация на цялата лесопаркова територия, който дава порядъкът за намеси със хигиеничен темперамент “, сподели още Борисов.
Той изясни, че най-лесният метод да се дефинира едно дърво за рисково е то да е напълно изсъхнало – тогава абсолютно би трябвало да се отстрани. „ Но има белези като да вземем за пример засъхващи водещи клони от короната и върха на короната или внезапни, останали от някакви пострадвания – всичко това е знак, че в дървото протичат процеси по изгниване “, сподели Борисов.
„ Ако видите маркирани дървета, до момента в който се разхождате в Борисовата градина, би трябвало да знаете, че в периметъра има някаква заплаха. Защото маркирането е в този момент, само че премахването може да се случи да бъде някъде напред във времето “, посъветва Борисов.
Цветилена СИМЕОНОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР