София. Очаквах да има един смислен дебат при закриването на

...
София. Очаквах да има един смислен дебат при закриването на
Коментари Харесай

Цветан Цветанов: Очаквах да има смислен дебат при закриването на спецправосъдието

София. Очаквах да има един логичен спор при закриването на Специализиарния съд и прокуратура, тъй като в случай че някой си беше направил труда да прочете хронологично по какъв начин и за какво се сътвори този съд, можеше да се запознае с всички констатации и рекомендации на Европейска комисия, свързани с механизма на оценка за напредъка на страната ни. Това сподели ръководителят на Републиканци за България Цветан Цветанов в „ Лице в лице “ по bTV .

„ През 2012 година имахме позитивен отчет във връзка 5 години от участието ни в Европейски Съюз в тази посока. Специализираният съд и профилираната прокуратура бяха основани, с цел да има по-бързо правосъдие. До 2013 година, когато бях вицепремиер и министър на вътрешните работи смятахме, че това, което е основано, е положително. Във втория мандат на Борисов ясно беше записано, че би трябвало да се създадат разбори, с цел да се реши какво още може да се извърши “, напомни той.
По думите му казусът, който ще възникне след закриването им, е че, когато имаме проведена престъпност и когато имаме от няколко апелативни съдилища тогава би трябвало да забележим кой ще бъде водещият и кой ще работи по тази специализация, която е добита до момента в Спецсъда и спецпрокуратурата “, добави той.

Цветанов изрази мнение, че е трябвало да се подходи доста по-аргументирано и по-обективно. „ Трябваше да се направи действителен изчерпателен разбор, с цел да се види каква е успеваемостта, тъй като сега има повече страст, в сравнение с разсъдък във всичко, което се предприе “.
Цветанов дефинира държанието на ръководещите като несъответстващо пред провокациите, които има пред страната ни.

„ Никой не приказва за дневния ред, който вълнува българските жители: Каква ще бъде покупателна способност; каква ще е инфлацията през идните години; какъв ще бъде държавният дълг, който ще тегли държавното управление, какви ще бъдат европейските средства, които ще усвояваме, тъй като към сегашния миг нямаме съглашение с Европейска комисия по новия финансов програмен период; какво е нашето решение за Северна Македония и какви външнополитически въпроси ще бъдат решени от това държавно управление с тази борба. която има “, съобщи Цветанов.

„ Най-големият проблем за днешното ръководство е, че няма небосвод. През последната една година се образува коалиция на ненавист. Виждаме, че през днешния ден имаме нов дневен ред - това е Русия, това е Украйна, а българското държавно управление няма единна позиция “, акцентира ръководителят на Републиканци за България.

„ Всички вярвахме, че ще има някаква смяна, че ще има законодателен пакет, който ще докара до промени, които ще дадат резултат след една или две години, само че виждаме, че подобен резултат няма да има. Няма управническа стратегия, имаме бюджет, само че нямаме европейско финансиране и е на разположение нарастване на държавния дълг за тази календарна година със 7.2 милиарда лв., а за всяка последваща година в прогнозата, която дадоха е да го усилваме със 7.3 милиарда лева Ще увеличим държавния дълг, само че няма да имаме никакъв коефициент на потребно деяние от европейските средства “, напомни още Цветанов.

Цветан Цветанов даде за образец, че на уеб страницата на Министерски съвет за достъп до социална информация, към момента седи бланката с името на Стефан Янев, а когато тръгнеш да я сваляш, с цел да я попълниш се отваря още по-старата бланка с името на Бойко Борисов. Дори тази условност не е изменена от новите ръководещи.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР