София-област е на първо място в страната по най-висока средна

...
София-област е на първо място в страната по най-висока средна
Коментари Харесай

София-област изпреварва столицата по заплати

София-област е преди всичко в страната по най-висока междинна месечна брутна заплата. Изследването е на Института за пазарна стопанска система. Доскоро първо място се държеше от София-град.

Според проучването на института София-град и София-област са безапелационните първенци по заплати в страната. Например към средата на тази година междинната брутна заплата в столицата към този момент надвишава 2300 лв., оповестява Нова тв.

Но след София и обитаемоте места в региона в класацията за най-високи заплати се подреждат областите Варна, Враца, Пловдив и Стара Загора. Въпреки че са на челни места, в тези области възнагражденията са сензитивно по-ниски от столицата – и варират към 1400-1500 лв..

А обичайно един от градовете с най-високи хонорари е град Пирдоп.

Георги Панов работи в едно от огромните предприятия за произвеждане на рафинирана мед в Средногорието. Като експерт в областта на фирмената сигурност счита, че взима атрактивна за стандартите на страната заплата. Челната позиция на Пирдоп в класацията по заплати си изяснява по пътя на логиката.

„ Ние, не толкоз като Пирдоп, колкото като район, сме център на рудодобива и металургията, да не кажа най-типичния център. Ако ме питате какво ще стане, в случай че през днешния ден по някаква причина, просто изчезнат предприятията от региона, регионът ще западне тежко, не мога да кажа какъв брой бързо, тъй като тука има и едни релативно млади пенсионери с едни релативно положителни пенсии отново от заводите “, споделя Панов.

И до момента в който заплатите и пенсиите в металургията обезпечават спокоен живот в дребния град, то доста от хората, които работят на други места взимат дребни хонорари, споделя различен локален гражданин.

„ На територията на община Пирдоп оперира най-големият поданик в страната, само че имайки поради това, че на територията на предприятието работят към 800 индивида, а общината е от седем хиляди, тук е изкривена статистиката “, счита кметът на Пирдоп Ангел Гергов.

„ Ние знаем, че медалът има две страни, това, че община Пирдоп е писмена на трето място като размер на междинната брутна заплата, води и своите негативи. „ Да кажем един кг месо може да бъде платен в София по-евтино, в сравнение с в Пирдоп “, добавя Геров.

Бездната сред хората с високи и ниски приходи в града е огромна. Много от локалните, които не работят в заводите, са заети в областта на услугите и земеделието.

Според проучването на Института за пазарна стопанска система най-ниските междинни годишни заплати през 2020 година са били в областите Благоевград, Видин, Кюстендил и Хасково.

„ Благоевград и Кюстендил, за жалост, се оказаха в една доста неприятна обстановка, София беше един доста мощен магнит за тяхната работна мощ и надлежно през последното десетилетие изсмука една немалка част от по-високо квалифицираните работещи там “. изясни Адриан Николов от Института за пазарна стопанска система.

Въпреки че Кюстендил е измежду областите с най-ниски заплати, през 2021 година попада в челната четворка за най-висока претовареност. Заедно с Варна, София-област и София-град.

По думите на Адриан Николов повишението на заплатите у нас се случва на две скорости. И е безапелационен в заключението си. „ Като цяло динамичността не е задоволително позитивна, с цел да пребори инфлацията. Има едно действително обедняване на работещите, което не сме виждали от десетилетия “, уточни специалистът.
Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР