София. На 87-годишна възраст ни напусна великата Татяна Лолова. Любимата

...
София. На 87-годишна възраст ни напусна великата Татяна Лолова. Любимата
Коментари Харесай

Отиде си великата Татяна Лолова

София. На 87-годишна възраст ни напусна великата Татяна Лолова. Любимата на генерации българи актриса е родена на 10 февруари 1934 година в София. Завършва компетентност " Актьорско майсторство " във ВИТИЗ (1955 г.) в класа на професор Ст. Сърчаджиев. Работи в театъра в Русе (1955-1956 г.). Тя е един от създателите на Държавния язвителен спектакъл, където работи (1956-1978 година и от 1989 г.). В спектакъл " София " е в интервала 1978-1989 година Член е на СБФД (1987 г.).

Театрални функции: " Франк Х ”, Ф. Дюренмат, (Фрида Фюрст); " Бидерман и подпалвачите ", М. Фриш, (Бабет), " Дон Карлос ", Шилер, (Елисавета); " Женитба ", Гогол, (Агафа), " Много звук за нищо ", Шекспир, (Беатриче), " Дванадесетте стола ", Илфи Петров, (Грацицуева), " Човекоядката ", Ив. Радоев, (баба Гицка) и мн. други

Участва в над 30 игрални и тв кино лентата. Филмография: " А бяхме млади " (1961 г.), " Семейство Калинкови " (1966 година, тв сериал), " Гоя " (1971 г.), " Сиромашко лято " (1973 г.), " Звезди в косите, сълзи в очите " (1977 г.), " Топло " (1978 г.), " Фильо и Макензен " (1979 година, тв сериал), " Опасен сексапил " (1984 г.) и мн. други

Награди: На САБ за ролята на Лиди Василевна в пиесата " Старомодна комедия " (1977 г.) и за Уини в " Щастливи дни " (1992 г.), " Аскеер " (1992 г.) за същата роля, III премия за актьорско майсторство на I народен обзор на камерните театралните постановки (Враца, 1977 г.), награди за женска роля (Ангелиня) в " Авантюра " на " Златната ракла " (1992 г.).
Член е на Съюза на българските кино дейци (1987). Написва автобиографичната книга „ 1/2 живот “.
Лолова е омъжена за Светослав Светославов от 1963 до гибелта му на 26 декември 2018 година

От УМБАЛСМ " Н. И. Пирогов " прецизираха, че гибелта на огромната българска актриса е настъпила в резултат на мозъчно-съдово заболяване. Тя е постъпила за лекуване в болничното заведение на 6 март с COVID-19.
„ Коронавирусната зараза е преодоляна бързо, само че следствията от съдово-мозъчната болест и възрастовите промени в сърдечносъдовата и дихателната система са директната причина за гибелта й “, прецизират от лечебното заведение.

Редица политици, измежду които президентът Румен Радев, министър председателят Бойко Борисов, водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, министърът на културата Боил Банов, здравният министър Костадин Ангелов и водачът на БСП-София Калоян Паргов изрекоха своите съболезнования и показаха своето удивление към живота и делото на Лолова.

Президентът Румен Радев уточни, че Татяна Лолова е незаменима ера в българския спектакъл и кино, вечно ще е ярка духовна светлина в националната ни просвета и памет.
„ Беше дарена с гений, милосърдие, мъдрост и добрина, които не спря обилно да раздава. Преобразяваше сцената с такава удивителна сила, която актьорите и публиката вечно ще свързват с същинската магия на огромното изкуство. С изключителна отдаденост тя откликваше на благородни дела, успяваше да погали всяко сърце с най-хубавата усмивка и дума, можеше да стопи тъгата, да вдъхне нова вяра и сили. Дълбок реверанс пред паметта й! “, добави той.

Вицепрезидентът Илияна Йотова изрече съболезнованията си като уточни, че през днешния ден сме осиротели без огромния актьор и човек Татяна Лолова.
" Свикнала съм да давам. А когато даваш, не остаряваш “ – целият живот на Татяна Лолова беше зависещ на тази думи. Тя остана постоянно млада. А ние, нейните фенове – по-живи и по-богати с всяка нейна роля, с всяка среща с усмихнатите ѝ очи, със заразяващата ѝ сила “, добави тя.

Премиерът Бойко Борисов написа в профила си във „ Facebook “: „ Още една звезда в небето...Поклон и овации за великата Татяна Лолова! Съболезнования на фамилията и околните “.

Министърът на културата Боил Банов също не пропусна да изкаже съболезнования.
„ Сърцето отхвърля да повярва в това, което даже мозъкът мъчно може да осмисли – загубихме неотразимата и неповторимата Татяна Лолова, която успяваше от време на време единствено с един жест да прогони зимата от лицата и душите ни! Надарена с обаяние, харизма, ослепителен гений и човешка близост, неизпълним юношески апетит за всичко ново и дълбока честност към същинските неща от живота - всичко това я прави неподвластна на времето. Духът й ще продължава да живее на сцената! Дълбок реверанс! “, съобщи той.

„ Почивай в мир, Велика Татяна! Озари небето с незабравимата си усмивка, написа в профила си във „ Facebook “ министърът на опазването на здравето проф. Костадин Ангелов

„ Отиде си огромната актриса Татяна Лолова. За персона като нея няма потребност от доста думи - невероятният ѝ гений докосваше и влияеше на генерации българи - и от сцената, и от екрана. Добър и същински човек, който бе обичан от всички. И ще липсва доста. Поклон! “, написа вътрешният министър Христо Терзийски .

Лидерът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова също изрече съболезнования.
„ Загубихме гений, добрина и човечност, събрани ведно в Татяна Лолова. Поклон пред паметта на една огромна българка “, написа тя във „ Facebook “.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова уточни: „ Да, Татяна Лолова не е звезда, а слънце. Слънце от смях, ранимо сърце цялостно с любов, която раздаваше обилно. Благодарна съм за достойнството да я познавам. Поклон и овации за смеха и вярата в положителното, които оставя след себе си. „ Не можеш самичък да седиш и да се обичаш. Обичат се две насрещни същества " (Татяна Лолова) ".

Лидерът на Политическа партия " Воля " Веселин Марешки също изрази уважението си към великата актриса.
„ Татяна Лолова беше човек-усмивка. Поклон пред великата Татяна Лолова! Да я изпратим с признателност за гения й, за страстите, които ни е дала с функциите си в киното и театъра. Тя беше човек-усмивка! Така ще я запомним. Съболезнования на фамилията й ", написа той.

Председателят на Комисията по културата и медиите Вежди Рашидов уточни, че с безграничния си гений Татяна Лолова е съумяла да направи живота ни по-светъл.
„ Татяна Лолова отлетя в безсмъртната небесна натрупа на гениите. Скърбя надълбоко за тази превъзходна актриса с невероятна заложба. Бяхме близки другари. Нейният неограничен гений пълнеше душите ни и озаряваше живота ни. За мен тя беше идол, тя беше жена с огромно сърце и изключителна заложба. Поклон пред паметта ѝ! ", добави той.

Лидерът на Българска социалистическа партия - София Калоян Паргов написа: „ Светъл път към звездите на великата Татяна Лолова. Дълбок реверанс “.

Кметът на Бургас Димитър Николов уточни, че ще запомним Татяна Лолова с нейната необятна и по детски откровена усмивка.
„ Светъл небесен път на една от най-светлите персони, които имах достойнството да познавам! " Благодаря на бургазлии, че имат любов и за мен. Това е най-изисканата и умна аудитория в най-хубавия град “, сподели при последното си посещение в Бургас непрежалимата Татяна Лолова. Бог да я елементарни! Ще я запомним с нейната необятна и по детски откровена усмивка “, добави той.
Теодора ПАВЛОВА
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР