София. На 24 декември 1781 г. в Сорел (Квебек) е

...
София. На 24 декември 1781 г. в Сорел (Квебек) е
Коментари Харесай

Денят 24 декември в световната история

София. На 24 декември 1781 година в Сорел (Квебек) е “запалена ” първата в Канада коледна елха.
На тази дата през 1798 година е основана Втората антинаполеонова коалиция.
През 1865 година в американския град Пуласки (Тенеси) е основана организацията Ку-Клукс-Клан.
През 1943 година в хода на Втората международна война Франклин Рузвелт дефинира военачалник Айзенхауер за висш главнокомандващ на Съюзническите войски.
През 1944 година в Ла-Манша немска подводница потапя американския транспортен транспортен съд “Леополдвил ”. Загиват 819 американски бойци.
На 24 декември 1963 година в чест на Джон Кенеди летището в Ню Йорк е кръстено на негово име, а през 1968-а галактическият транспортен съд Аполо 8 реализира за първи път сполучлива задача като извежда в орбита към Луната трима астронавти. Франк Борман, Джеймс Ловел и Уилям Андерс доближават на към 125 км от Луната.
На 24 декември са родени: През 1491 е роден Игнаций Лойола - испански духовник, основател на йезуитския орден; 1790 година - Жан Франсоа Шампoлион - френски академик, създател на египтологията; 1798 – поетът Адам Мицкевич, 1845 година – гръцкият крал Георги І.
На 24 декември умира португалският мореплавател Васко да Гама.

2014 година
Една седмица след намесата на Централната банка на Русия рублата се стабилизира към 55 рубли за $.

2013
Узбекски правозащитници окупират вилата на огромната щерка на узбекския президент Ислам Каримов в Женева с цел да привлекат вниманието на обществеността, че парцелът е добит с национални пари.

2012
В КНДР е учредена интернационална награда на името на Ким Чен Ир.

2011
Състои се най-големият протест в Москва против порочно извършените парламентарни избори. Лидерът на партия ПАРНАС (Партия на националната свобода) Владимир Рижков прочита настояванията на протестиращите, които са: „ Преразглеждане на резултатите от изборите, регистрация на всички опозиционни партии, приемане на демократично законодателство не по-късно от края на февруари 2013 година, осъществяване на нови избори, основаване на обединяване на гласоподавателите за надзор над хода на изборите, освобождение на политическите пандизчии, оставка на ръководителя на ЦИК Владимир Чуров и следствие на активността му и наказване на отговорните за операциите на изборите за Държавната дума на Русия на 4 декември. “ Михаил Горбачов прикани съветския министър председател Владимир Путин да се вслуша в апелите на протестиращите и да напусне политиката.

2000 година
Роман Абрамович е определен за губернатор на Чукотка.

Роман Абрамо̀вич е съветски предприемач, нефтен магнат. Според полското списание „ Впрост “ положението му се прави оценка на 19,5 милиарда $. В интервала 1996 – 1997 година приватизира (чрез 5 свои фирми) 85% от крупната нефтодобивна и нефтопреработваща компания „ Сибнефт “. Взема интензивно присъединяване в политиката: народен представител в Държавната дума на Русия от 1999 г.; губернатор на Чукотка от 2000 година (втори мандат). Абрамо̀вич е притежател на британския футболен тим Челси от 2003 година Той е татко на 5 деца. През октомври 2006 година втората му жена желае бракоразвод с голямо обезщетение.

1997 година
Англичанинът Джон Евънс слага международен връх, балансирайки на главата си с 101 тухли с общо тегло 188,7 кг.

1990 година
Саддам Хюсеин декларира, че първата цел на неговите ракетни удари ще бъде Израел.

1982 година
Руският транспортен аероплан АН-24 “Руслан ” прави първия си полет.

1980 година
Бившият император Жан-Бедел Бокаса е наказан задочно на гибел в Централно-африканската Република.
Жан-Бедел Бокаса е упрекнат в голям брой убийства, в това число и на деца, както и в канибализъм. Бокаса идва на власт през 1966 година В средата на 70-те години се афишира за " Император Бокаса I " на " Централно-африканската империя ". Свален с прелом след 14 година кърваво ръководство през 1979 година, той съумява да избяга в Кот д` Ивоар, а по-късно живее в заточение и във Франция. През 1980 година е наказан на гибел задочно, само че шест години по-късно Бокаса се завръща в страната. Арестуван е и стартира ново дело, като са му отправени обвинявания в измяна, убийства, канибализъм и нелегално заграбване на средства. Процесът продължава няколко месеца и през 1987 година още веднъж е наказан на гибел. Обвинението в канибализъм отпада, защото няма солидни доказателства. Година по-късно присъдата му е сменена с пожизнен затвор, а по-късно понижена и на 20 година През 1993 година Бокаса е опрощение и три години по-късно умира от сърдечен удар.

1968 година
Космическият транспортен съд Аполо 8 реализира за първи път сполучлива задача като извежда в орбита към Луната трима астронавти. Франк Борман, Джеймс Ловел и Уилям Андерс доближават на към 125 км от Луната. Тогава съгласно авансово направения график екипажът възпламенява ракетния мотор като задачата е да изпрати Аполо 8 в първата от 10 елипсовидни лунни орбити. Само 4 минути по-късно е изпратен и ефирен сигнал до Земята и за първи път телевизионните фенове имат опция да следят лунната повърхнина. Джеймс Ловел оповестява тогава, че Луната в реалност е сива на цвят. Той прибавя, че цветът на Луната е като сивкав плажен пясък. Скоро по-късно галактическият транспортен съд губи контакт с Хюстън, където се намира задачата, контролираща полета. Тогава корабът навлиза в тъмната страна на Луната, тази част, която в никакъв случай не е била забележима от Земята и която в никакъв случай до този миг не е била виждана от човешки същества. Екипажът на Аполо 8 губи контакт със Земята за към 45 минути. След тези 45 минути космонавтите на Аполо 8 подхващат дейности за изпращането на галактическия транспортен съд на 110 км над Лунната повърхнина. Два и половина часа по-късно космонавтите съумяват да възстановят и телевизионната картина към Земята.

1963 година
В чест на Джон Кенеди летището в Ню Йорк е кръстено на негово име.

1948 година
Държавата Израел е приета от Канада.
Държавата Израел е провъзгласена на 14 май 1948 година, според решението на Общото заседание на Организация на обединените нации от 29 ноември 1947 година Република България признава страната Израел и открива дипломатически връзки с нея на 4 декември 1948 година На 10 юни 1967 година, след 6-дневната израелско-арабска война, България, дружно с другите страни от някогашния Варшавски контракт, скъсва дипломатическите връзки с Израел. Двете страни възвръщат дипломатическите си връзки на 3 май 1990 година в София със Съвместна декларация, подписана от министрите на външните работи.

1946 година
Във Франция е основана Четвъртата Република.
След освобождението на Париж през август 1944 година се основава така наречен Временна република. Като ръководител на Френския комитет за национално избавление военачалник Шарл дьо Гол става краткотраен министър-председател. В държавното управление му вземат участие всички политически сили. Основната цел на дьо Гол като министър председател е да наложи умерена дясна конституция, само че разигралите се политически битки вършат това невероятно. През 1945 година в Байо той изнася значима тирада, в която разказва своята визия за устройството на страната – мощен президент, който да въплъщава единството на нацията. Проблемът е, че макар голямата си персонална известност, зад него не стои партия, а ФКП печели от ден на ден симпатизанти. Тя и ФСП печелят първите избори за Учредително заседание и оферират толкоз извънредно лява план за конституция, че дьо Гол гневно го отхвърля и на извършения референдум гласоподавателите не го утвърждават. Вторият план на комунисти и социалисти е по-умерен и е признат, само че единствено с 40% от гласовете при 30% срещу и 30% въздържали се. Така започва Четвъртата френска република.
Според конституцията най-голяма власт има двукамарното Национално заседание, президентът е изцяло беззащитен, а държавното управление – играчка в ръцете на депутатите. Оформят се четири съществени политически партии – ФКП, ФСП, Радикалите (доста отслабнали) и Народното републиканско придвижване – млада консервативна мощ. Никоя от тях няма болшинство, заради което държавните управления постоянно се сменят при междинна дълготрайност шест месеца. Това провокира непрекъсната политическа неустойчивост, отбягване на отговорност и външнополитическа уязвимост. През 1947 година под въздействието на почналата Студена война комунистите са изгонени от държавното управление и останалите три сили макар мощните си несъгласия сформират всички последващи държавни управления ( “трипартизъм ”).

1944 година
В Ла-Манша немска подводница потапя американския транспортен транспортен съд “Леополдвил ”. Загиват 819 американски бойци.

1943 година
В хода на Втората международна война Франклин Рузвелт дефинира военачалник Айзенхауер за висш главнокомандващ на Съюзническите войски.
Айзенхауер е Президент на Съединени американски щати (1953 година –1961 г.), армейски военачалник. Завършва Военна академия в Уест Пойнт през1915 година По време на Втората международна война командва американски войски в Европа. Върховен главнокомандващ е на съюзните експедиционни сили в Северна Африка и Средиземноморието и съюзническите експедиционни сили в Западна Европа. Командва интервенцията " Оверлорд " и окупационните сили на Съединени американски щати в Германия през 1945 година Върховен главнокомандващ въоръжените сили на НАТО е за интервала 1950 година –1952 година

1934 година
В Прусия са неразрешени масонските ложи.

1931 година
Във Франция е оповестено за идно основаване на суперсамолет за военни дейности в стратосферата.

1920 година
Италианският тенор Енрико Карузо изнася последния си концерт.
Той е роден през 1873 година Като дете пее в църковен хор. Започва да учи пеене (от 1891 г.) при музикалния възпитател Г. Верджине. Дебютира в Неаполския спектакъл “Нуово ” (1894 г.), след което пее в доста италиански оперни театри (1894-1898 г.). Енрико Карузо умира на 2 август 1921 година в Неапол.

1919 година
В деня на връщане на премиера Александър Стамболийски от Париж Българска комунистическа партия и БРСДП (о) провеждат всеобща протестна акция, разгромена от управляващите (появява се Оранжевата армия - въоръжени партийни отряди на БЗНС). Тя слага началото на обща Транспортна стачка. На 29 същия месец Централен комитет на Българска комунистическа партия афишира обща политическа стачка и тя дава съображение на кабинета със мощ да разгроми протестното придвижване. На 3 януари 1920 година Централен комитет на Българска комунистическа партия приключва политическата стачка, а на 19 февруари без триумф завършва и Транспортната стачка.

1917 година
Германия предизвестява болшевишката власт в Русия, че в случай че подпише сепаративен мир, с цел да излезе от Първата международна война, страната ще бъде нападната от немската войска.

1912 година
От 3 до 24 декември се организира Лондонска мирна конференция сред Балканския съюз (предварителна конференция на 1 и 2 декември в Лондон) и Портата при посредничеството на Великите сили (паралелна конференция на техните посланици). Османската империя предлага да извърши ултиматума и да даде автономност на Македония, само че да не губи територии. Съюзниците желаят всички османски владения на изток от линията Мидия-Родосто и о. Крит. На Коледа Портата прекъсва договарянията.

1883 година
Обнародван е Правилник за държавните актове, който узаконява частните контракти без нотариална легализация. В същия ден е признат Закон за държавния щемпел. За негов страж е избран министърът на правораздаването.

1866 година
Шлезвиг и Холщайн са присъединени към Прусия.
Прусия е историческо и географско разбиране. През средновековието " Прусия " се загатва като територия, населявана от западнобалтииското племе " пруси ", изгубило през XVIII век езика си. Включва прибалтийски области, завладени и ръководени от Тевтонския медал. На 8-ми април 1525г. Великият магистър на Тевтонския медал Алберт декор Бранденбург получава купата херцог на Прусия, а на 18-ти януари в Кьонигсбург император Леополд I коронясва Фридрих I за крал на Прусия.
Държавата Прусия съществува от 1701 година до включването си в Германската империя през 1871 година

1865 година
В американският град Пуласки (Тенеси) е основана организацията Ку-Клукс-Клан.
Първата организация " Ку-клукс-клан " е основана от някогашен боен от армията на Конфедерацията и е ръководена от Натан Бедфорд Форест. Активистите й се опълчват на промените, наложени на Юга след Гражданската война и свързани с правата на някогашните чернокожи плебеи. Организацията употребява и принуждение, с цел да реализира задачите си. Втора организация със същото име се образува в Атланта от Уилям Симънс през 1915 година Тя съществува най-много като " приятелство за правене на пари " и се стреми да резервира " полезностите " на предишното, като се бори против възходящия брой католици, евреи, чернокожи и азиатци, както и на останалите имигранти в Америка.

1851 година
В Конгресната Библиотека на Съединени американски щати избухва пожар. Изгарят към 35 000 книги и други скъпи документи.

1814 година
Подписан е Гентският контракт, който поставя завършек на англо-американската война.

1811 година
Край крайбрежията на Ютландия два британски кораба засядат в плитчините и потъват. Загиват 1318 души.
Ютландия е полуостров сред Балтийско и Северно море. Територия е на Дания и Германия. На полуострова се намират градовете Орхус (Дания) и Фленсбург (Германия).

1801 година
Отменен е държавният монопол върху недвижимата благосъстоятелност в Русия.

1798 година
Създадена е Втората антинаполеонова коалиция.

1781 година
В Сорел (Квебек) е “запалена ” първата в Канада коледна елха.

1760 година
Императрицата на Русия Елисавета подписва декрет, даващ право на помешчиците да изпращат своите селяни в Сибир.
Елисавета Петровна е съветска императрица (от 25 ноември 1741 г.). Дъщеря е на Петър I и на Екатерина I. Родена е на 29 декември 1709 година в с. Коломенское, до Москва. Заема престола след дворцов прелом, при който е свален и затворен в цитадела малолетният император Иван VI Антонович. След като заема престола подписва брак с украинския казак Алексей Розум, който прави граф А. Г. Разумовски (1744 г.). Управлението й съответствува със забележителното възкръсване и напредък на икономическия живот в Русия. Фактически началник на вътрешната политика в империята става граф П. И. Шувалов (от 1750 г.), който прокарва редица значими закони: анулация на вътрешните митници и образуване на външната търговия (1753-1754 г.), привикване на законодателна комисия и други Известни държавници по време на нейното ръководство са: А. П. Бестужев-Рюмин, оберпрокурора Я. П. Шаховский, братя М. И. и Р. И. Воронцови, И. И. Шувалов. М. В. Ломоносов провежда Московския университет (1755 г.). Създадени са художествена академия, банки, превъоръжена е армията и други Русия води редица сполучливи войни, измежду които най-известна е Седемгодишната война (1756-1763 г.). Елисавета Петровна умира през 1762 година

1491 година
Роден е Игнатий Лойола - испански духовник, основател на йезуитския медал. От 1541 година е негов началник (генерал), трансформира го в бранител на католическата черква и Контрареформацията. Разработва организационните и морални правила на ордена. Канонизиран е през 1622 година
Йезуитският Орден е католически отшелнически медал, учреден през 1534 година Членовете на Йезуитския медал не напущат светското общество, само че следват строго чинопочитание и считат, че всички средства са разрешени за реализиране на задачите на църквата. Орденът е една от основните опори на Контрареформацията. Прониква в Индия, Япония, Китай, Филипините и Парагвай. През XVIII в. е разрушен заради грубата му интервенция в политиката. През XIX в. е възобновен, през XX в. е водещ медал измежду католическото духовенство.

На тази дата са родени:
1971 година
Роден е Рики Мартин (псевдоним на Енрике Мартин Моралес) - пуерторикански поппевец и артист. Участва в доста мексикански сериали, снима се в американската “сапунена опера ” “General Hospital ”. През 1991 година Мартин записва първия си албум, който го прави суперзвезда в Латинска Америка. Следват 3 албума, които утвърждават гения му на родния континент. Едва напролет на 1999 година излиза първият му англоезичен албум, който му носи международно самопризнание. Първите шлагери от него са “Livin’ La Vida Loca ” и “She’s All I Ever Had ”.

1944 година
Роден е Уди Шоу - американски джазмузикант (тромпетист). Баща му е артист в известната госпългрупа “Джубили сингърс ”. На 13 години взе участие в джем-сешъни с Кени Дърам, Хенк Мобли и Лари Йънг. В началото на 60-те години свири с Уили Бобо в Ню Йорк, където го открива баскларинетистът саксофонист Ерик Долфи и го ангажира в своя оркестър. По това време Шоу прави първия си запис, свири с Кени Кларк, Бъд Пауъл и Доналд Бърд в Париж. След това минава през съставите на Хорас Силвър, Джаки Маклийн, Маккой Тайнър и Боби Хътчисън. Записва албуми с Джо Хендерсън и Декстър Гордън (според Гордън музицирането на Шоу варира сред Л. Армстронг и атоналната музика). В края на 70-те години основава личен състав, с който продължава традициите на бибопа. Умира през 1989 година в Ню Йорк, Съединени американски щати.

1922 година
Роден е Джонас Мекас (Йонас) - американски режисьор и кино критик. През 1950 година идва в Ню Йорк. Дебютира с документалния филм “Гранд стрийт ” (1953 г.). Мекас е водеща фигура на “подземното кино ”, за чието рекламиране и пропагандиране основава сп. “Филмова просвета ” (1955 г.), а през 1960 година - групата “Ново американско кино ”, целяща да опитва с филмовата образност без цензурни ограничавания. Създава съдружие на основателите на филми за разпространяване на подземното кино.

1881 година
Роден е Хуан Рамон Хименес - испански стихотворец. Лауреат на нобелова премия за литература за 1956 година Свързан е с “поколението от 1898 ”, приет лидер на испанския модернизъм. Автор е на сборниците “Печални арии ” (1903 г.), “Пролетни балади ” (1910 г.), “Духовни сонети ” (1917 г.), “Дневник на поета жених ” (1917 г.), “Вечност ” (1918 г.) “Платеро и аз ” ( 1914 г.), “Звярът от дълбините на душата ”(1949 г.) и на критически есета “Испанци от три свята ” (1942 г.) “Безкрайната река ” (1961 г.). Поезията му оказва въздействие върху Р. Алберти, Х. Гилен и други Умира на 29 май 1958 година в Сан Хуан, Пуерто Рико.

1845 година
Роден е Георги I – гръцки крал (1863-1913 г.). От династията на Глюксбургите. Заема престола по гледище на Англия, поддържана от Франция и Русия. Син е на датския крал Христиан IХ. Става крал на Гърция след свалянето на крал Отон. Започва да основава " Велика Гърция " за сметка на България. Убит е през Балканската война (1913 г.). Някои считат, че е погубен по причина на сина му Константин, който наследява престола му. Умира на 18 март 1913 година в Солун.

1818 година
Роден е Джеймс Прескот Джаул - британски физик, член е на Лондонското кралско сдружение (от 1850 г.), с голям принос в проучванията на електромагнетизма и топлинните процеси, за основаването на физика на ниските температури. През 1841 година пробно открива закона за опазване на силата (закон на Джаул-Ленц). В интервала 1852-1862 година дружно с У. Томсън (лорд Келвин) опитно открива, че при постепенно адиабатно протичане на газ през пореста бариера неговата температура се трансформира - резултат на Джаул-Томсън (Келвин). Умира на 11 октомври 1889 година в Сейл, Чешир.

1798 година
Роден е Адам Мицкевич - полски стихотворец, деятел на полското национално-освободително придвижване. Следва в Историко-филологическия факултет на Виленския университет (1815-1819 г.). Работи като преподавател в Ковно (дн. Каунас, 1819-1823 г.). Първото си стихотворение разгласява през 1818 година Ранните му произведения свидетелстват за въодушевление към традициите на Просвещението ( “Мешко, княз на Новогрудка ”, 1817 година, “Картоф ”, 1819 година и др.). През 1817 година взе участие в основаването и активността на младежките патриотични кръжоци на “филоматите ” и “филаретите ”, написа за тях редица програмни стихотворения ( “Ода към младежта ”, 1820 година и др.). Първият му сб. “Поезия ” (т. I, 1822 г.) се трансформира в манифест на полския романтизъм. Във II том на сб. “Поезия ” (1823 г.) излиза поемата “Гражина ”, положила основите на жанра на така наречен полска “поетична повест ”. През 1823 година е обвинен от съветското държавно управление, задържан и интерниран е в Русия (Петербург, Одеса, Москва, още веднъж Петербург). Там се сближава с декабристите. В Русия излиза книгата му “Сонети ” (1826 г.) и поемата “Конрад Валенрод ” (1828 г.), кн. “Поезия ” (т. 1-2, 1829 г.), в която включва интимно-лирически стихове, поемата “Фарис ”, балади. През 1829 година напуща Русия, посещава Германия, Швейцария, Италия. След несполучлив опит да се причисли към Полското въстание от 1830 година остава вечно в емиграция (живее най-вече в Париж), където продължава литературната и революционната си активност. В Дрезден издава третата част на поемата “Деди ” (1832 г.), в която приканва съотечествениците си да продължат битката. Същата година излиза и съчинението “Книги за полския народ и полското пилигримство ”, в което излага доктрината за така наречен “полско месианство ”, съгласно която страданията на Полша са свързани с особеното историческо предопределение на народа-мъченик - “народ на Христа ”. През 1834 година разгласява поемата “Пан Тадеуш ” - полска национална епопея. През идващите години Мицкевич съвсем не написа. Развива дейна социална и културна активност. През 1839-1840 година чете курс по римска литература в Лозана, до 1844 година завежда Катедрата по славянски литератури в “Колеж дьо Франс ” в Париж. През 1841 година влиза в сектата на мистичност А. Товянски. Възобновява революционната си активност през 1848 година - основава полски легион, сражаващ се за свободата на Италия, в Париж сътрудничи на в. “Трибюн де пьопл ” ( “La Tribune des peuple ”, 1849 г.). По време на Кримската война (1853-1856 г.) се насочва с политическа задача за Цариград (престоява към 2 седмици в Бургас през 1855 г.), където умира от холера. Умира на 26 ноември 1855 година в Цариград.

1790 година
Роден е Жан Франсоа Шампoлион - френски академик, създател на египтологията, член е на Френската академия (1830 г.), почетен член е на Петербургската академия на науките (1827 г.). Член е на Академията на надписите (1830 г.). Преселва се в Париж през 1821 година След продължителна работа върху триезичния надпис на “Розетския камък ” предлага правилата за дешифриране на йероглифното писмо на античните египтяни. Определя последователността в развиването на египетската книжовност - йероглифна, йератична, демотична. През 1829-1830 година управлява археологическа експедиция в Египет, събира и копира голямо количество текстове, изображения и монументи, оповестени след гибелта му в изданието “Паметници на Египет и Нубия ”. Ръководи особено основаната за него катедра по египтология в Колеж дьо Франс (от 1831 г.). Съставя първата граматика и речник на египетския език. Умира на 4 март 1832 година в Париж.

На тази дата умират:
1935 година
Умира Албан Берг - австрийски композитор, един от най-ярките представители на експресионизма в музиката от началото на XX в. Роден е през 1885 година Ученик е на А. Шьонберг, дружно с Антон Веберн е от най-близките съидейници на " Новата виенска школа ". Известност като композитор печели след първата си опера - " Воцек ", по сюжет на драмата " Войцех " от Г. Бюхнер. Незавършена е втората му опера - " Лулу ", чието либрето написа самичък.

1927 година
Умира Владимир Михайлович Бехтерев - съветски невропатолог, психиатър, психолог, физиолог и морфолог. Роден е на 1 февруари 1857 година в с. Сорали, Вятска губерния. Търси решението на казуса за индивида във възпитанието и превъзмогването на аномалиите в държанието. Изгражда теорията си на основата на сложен метод, който включва проучването на мозъка с методите на анатомията, физиологията и логиката на психиката ( " Обективна логика на психиката ", 1904 година, " Психорефлексология ", 1910 г.). Въвежда термина " съчетателно-двигателен инстикт " за изложение на комплицираните форми на рефлекторна активност.

1917 година
Умира Иван Лонгинович Горемикин - съветски държавник и общественик. Роден е на 8 ноември 1839 година в Новгород. Министър е на вътрешните работи (1895-1899 г.), министър-председател (1906 година, 1914-1916 г.). Убит е от болшевиките. Представител на консервативните хрумвания, той се отличава с политиката си на противопоставяне по отношение на публичното мнение.

1524 година
Умира Васко Да Гама - португалски мореплавател. Открива морски път от Европа до Индия през нос Добра Надежда (1498 г.). Организира експедиция, която заобикаля Африка и отива в индийския град Каликут. Установява търговски и дипломатически връзки с шефа на града и натоварва корабите си с подправки. През септември 1499 година експедицията се връща в Лисабон. От нейните 168 участници се връщат единствено 55 (останалите умират по пътя). Тази експедиция прокарва морски път от Европа до страните на Южна Азия, които стават по-късно португалски колонии. По-късно, отпред на флот от 20 кораба, отива за повторно в Индия, разорява Каликут и основава доста опорни бази на Малабарския бряг. Потушава съпротивата на локалните управници и с голяма плячка се връща в Лисабон (1524 г.). По време на тази експедиция основава колонии в Мозамбик, Софала, Кошин и става вицекрал на Португалски Индия (1524 г.).

За правенето на историческата информация на Агенция “Фокус ” са употребявани следните източници:

Енциклопедия “България ” - Издателство на Българска академия на науките, 1982 г.;
Енциклопедия “Британика ” (2004 г.);
Болшая Советская Энциклопедия (1970 г.);
Фамилна енциклопедия “Larousse ”;
История на Българите - Късно средновековие и Възраждане - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2004 г.;
История на Българите - От древността до края на XVI век - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;
История на Българите - Българската дипломация от древността до наши дни - Издателство “Знание ” ЕООД, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;
История на България по дати - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;
Български обичаен календар - Българска академия на науките, Издателство Вион, 2002 г.;
История на Балканите XIV - XX век - Издателска къща “Хермес ”, 2002 г.;
Българска военна история - Българска академия на науките, 1989 г.;
История на войните в дати - Издателска къща “Емас ”, 2001 г.;
История на Русия - Книгоиздателска къща “Труд ”, 2002 г.;
История на Османската империя - Издателство “Рива ”, 1999 г.;
Българска енциклопедия, Българска академия на науките, Книгоиздателска къща “Труд ”, 2003 г.;
Исторически бюлетин – на “The New York Times ”;
Исторически бюлетин – на “The History Channel ”;
Исторически бюлетин – на “World of Quotes ”;
Исторически списък на Агенция “Фокус ” - отдел “Архив и бази данни ” и други.;
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР