София. Министърът на външните работи Светлан Стоев потвърди силната ангажираност

...
София. Министърът на външните работи Светлан Стоев потвърди силната ангажираност
Коментари Харесай

Министър Светлан Стоев: Задълбочаването на средиземноморското сътрудничество е от ключово значение за справяне с последиците от пандемията

София. Министърът на външните работи Светлан Стоев удостовери мощната ангажираност на България с евро-средиземноморското съдействие и разговор по време на състоялия се на 29 ноември 2021 година VI Регионален конгрес на Съюза за Средиземноморието. Това собщиха от Министерство на външните работи .

Той събра в Барселона министрите на външните работи на 42-те страни членки на съюза.

„ Развитието и задълбочаването на икономическите и комерсиалните връзки сред страните от Средиземноморието е от основно значение за справяне с икономическите и обществени проблеми, произлизащи от пандемията от COVID-19 “, посочи външният ни министър в изказването си на форума.
Българската страна акцентира визията си, че солидарността и мултилатерализмът би трябвало да бъдат съществени правила на всяка една страна изключително във времена на невиждани провокации.
„ Убеден съм, че е допустимо сполучливо да се преодолее рецесията с COVID-19, която визира всички аспекти на публичния живот, единствено в случай че работим дружно “, сподели министър Стоев. Новата действителност изисква дейности, ориентирани към създаване на резистентност на обществото, институциите и бизнеса, тъй че всички ние да можем да вземем съответни, навременни и добре осведомени решения за справяне с провокациите от изменението на климата и предотвратяването на бедствия, като в това време подсигуряваме равно включване на всички членове на нашето общество.

Дискусията на срещата бе фокусирана върху пет основни тематики - околната среда и климата, стабилно икономическо развиване, развиване в региона на човешките запаси, обществено включване и тъждество, цифрова промяна и гражданска отбрана. България споделя визията, че петте предпочитани области би трябвало да бъдат основа за по-нататъшно задълбочаване на съдействието в границите на Съюза за Средиземноморието.

В Съюза за Средиземноморието вземат участие 27 страни членки на Европейски Съюз и 15 средиземноморски страни от Близкия изток, Северна Африка и Балканите. България е член на Съюза от самото му основаване през 2008 година
В Барселона Светлан Стоев показа България и в министерската среща на Европейски Съюз и страните сътрудници от Южното съседство. Обсъдени бяха последните развития по линия на климатичните промени, икономическите изгоди от вложенията в тази сфера, както и бъдещи планове в границите на новия Дневен ред на Средиземноморието.

Българската страна акцентира смисъла за Европейски Съюз на сътрудниците от Южното съседство. Работим в тясно съдействие с тях за справяне с общите провокации, свързани със сигурността, опазването на околната среда, енергетиката, битката с тероризма, образованието и изключително изменението на климата. България поддържа задълбочаването на партньорството с Южното съседство, съчетано с стеснен политически разговор и откровени политически задължения.

Южното съседство обгръща съдействието на Европейски Съюз с Алжир, Египет, Израел, Йордания, Ливан, Либия, Мароко, Палестина и Тунис. През декември 2020 година Европейският съвет одобри изводи по Южното съседство, като удостовери стратегическата значимост на връзките с района и желанието за тяхното усилване.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР