София. Министърът на културата Боил Банов и черногорският му колега

...
София. Министърът на културата Боил Банов и черногорският му колега
Коментари Харесай

Министър Боил Банов и черногорският му колега Александър Богданович откриха изложбата „Черногорското печатане на кирилица”

София. Министърът на културата Боил Банов и черногорският му сътрудник Александър Богданович откриха през днешния ден следобяд изложбата „ Черногорското отпечатване на кирилица ”, която гостува на Националната библиотека „ Св. св. Кирил и Методий ” в столицата. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на културата . Експозицията е инициирана от Научния списък на Българска академия на науките и е отдадена на 150-годишния празник на институцията. Към нея е публикуван и съпътстващ азбучник с доста обстоятелства и богата илюстрация на част от изданията.
„ За мен е чест, че имам още един път опция да поздравя Българската академия на науките във връзка 150-та годишнина от основаването на най-старата модерна научна организация у нас. За повторно през тази седмица точно с помощта на техните старания, професионализъм, градивен разговор и взаимна работа с институции от страната и чужбина, българската общност има опция да се допре до шедьоври от международната книжовна съкровищница на нашето минало ” – с тези думи министър Банов се обърна към уредниците и гостите на изложбата, измежду които бяха ръководителят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски, член кор. на Българска академия на науките проф. Васил Николов, посланиците на Република България в Черна Гора и на Черна гора у нас - Меглена Плугчиева и Снежана Радович, Симеон Сакскобургготски, шефът на Националната библиотека доцент доктор Красимира Александрова, представители на Черногорската и на Българската академия на науките, на издателство „ Матица черногорска ”, на дипломатическата и научната общественост у нас.
„ В тази галерия са включени някои от най-характерните мостри на нашата печатна традиция и в действителност това е един от най-важните пътища за историческото и културното развиване на Черна гора, а също по този начин и значима част от духовното завещание на славянските нации. Ето за какво бих желал да изразя благодарността си към нашите домакини за това, че спомогнаха за реализирането на това събитие, което припомня на всички нас за нашата културна и историческа връзка. Сигурен съм, че то ще бъде ентусиазъм и за по-нататъшното културно съдействие сред България и Черна гора ”, акцентира в словото си черногорският министър на културата Александър Богданович.
Председателят на Българска академия на науките акад. Юлиан Ревалски посочи ролята на учените и на науката за прокарването на мостове на другарство сред народите, а президентът на издателство „ Матица черногорска ” Драган Радулович изрече признателност към всички институции и експерти, съдействали за реализирането на плана.
По-рано през днешния ден министър Банов одобри черногорския си сътрудник Александър Богданович и водената от него делегация. Двамата организираха работна среща, в която взеха присъединяване и посланиците на Република България в Черна Гора и на Черна гора у нас. Двамата министри разискаха постигнатото на първото съвещание на работната група за съдействие в региона на културата, което се организира също през днешния ден. То е резултат от съглашението сред Александър Богданович и Боил Банов по време на визитата му в Цетине през м. юли т. година Тогава бе реализирано единодушие за основаването на нова стратегия за съдействие в региона на културата с тригодишен период на деяние, в която да бъдат конкретизирани съответни участия и събития. Целта е в програмата да бъдат включени освен разнообразни области на съдействие, само че и съответни начинания, по които ще се работи взаимно - фестивали, музикални и кино събития, изложения, съдействие в областта на театъра, съдействие при опазването на нематериалното културно завещание, съдействие по линия на ЮНЕСКО, библиотеки и библиотечно дело, архиви. Очаква се работата по плана на програмата да бъде финализирана в първите месеци на идната година.
По време на еднодневната си аудиенция у нас министър Богданович посети и прегледа Националния археологически музей към Българска академия на науките, където сега е изложен фамозният „ Томичов псалтир ”.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР