София. Миграцията, сигурността, развитието на Европейския съюз, както и приоритетите

...
София. Миграцията, сигурността, развитието на Европейския съюз, както и приоритетите
Коментари Харесай

Вицепрезидентът Илияна Йотова обсъди с посланика на Италия у нас проблемите пред Европа в контекста на Българското председателство на Съвета на ЕС

София. Миграцията, сигурността, развиването на Европейския съюз, както и целите на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз бяха съществени тематики на диалог сред вицепрезидента Илияна Йотова и посланика на Италианската република у нас Стефано Балди. Срещата се състоя през днешния ден на „ Дондуков “ 2. Това оповестиха от прессекретариата на президента .
Илияна Йотова посочи, че по време на председателството на Съвета на Европейски Съюз България би трябвало да направи една крачка по-напред от икономическа и инфраструктурна съгласуваност със страните от Западните Балкани, като подчертава и върху тематиката за политическото разширение на съюза. Италианският дипломат приветства слагането на Западните Балкани във външнополитическия фокус на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.
Вицепрезидентът и италианският дипломат бяха безапелационни, че за разрешаването на миграционната рецесия се изисква демонстрация на взаимност от всички европейски страни. Илияна Йотова означи, че промяната на Дъблинския правилник ще бъде във фокуса на Българското председателство. По време на него ще се води и дебатът за бюджета на Европейския съюз след 2020 година, подсети вицепрезидентът и обърна внимание на запазването на кохезионната политика, която за страни като България е извънредно значима.
Необходимостта от промени в Европейския съюз също беше разисквана по време на срещата. Предвид дългогодишния опит на вицепрезидента в Европейския парламент дипломат Балди пожела да се запознае с мнението ѝ по тематиката. Според Илияна Йотова Европа страда от неналичието на мощни и смели водачи. „ Европейските институции се нуждаят от дълбока промяна “, добави тя. Вицепрезидентът и италианският дипломат се сплотиха към концепцията да провеждат дружно полемика за бъдещето на европейския план поради дългогодишния опит на Илияна Йотова в Европейския парламент, високо оценен от Стефано Балди.
На срещата бяха разисквани и тематики от вътрешнополитическия дневен ред, общи за България и Италия, като демографската рецесия и проблемите на образованието и заетостта. Вицепрезидентът обърна внимание на наклонността да се затварят учебните заведения в дребните обитаеми места. Тя открои и казуса на дребните общини при разпределянето на европейските средства. Посланик Стефано Балди означи положителните практики на Италия в политиката за стимулиране на младите фамилии.
Недостигът на фрагменти в България също бе измежду разискваните проблеми. Италианските вложители срещат огромни усложнения при намирането на квалифицирана работна ръка и това може да докара до отлив на вложения, изрази опасенията си дипломат Балди по време на срещата.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР