София. Костици от праисторически животни могат да бъдат намерени в

...
София. Костици от праисторически животни могат да бъдат намерени в
Коментари Харесай

Милен Пейчинов: Костици от праисторически животни могат да бъдат намерени в близост до Плиоценски парк - Дорково

София. Костици от праисторически животни могат да бъдат открити наоколо до Плиоценски парк – Дорково. Това сподели в предаването „ Легенди за България “ на Радио „ Фокус “Милен Пейчинов, ексурзовод в Плиоценски парк – Дорково. Пейчинов посочи, че паркът в открит на 19 септември 2013г. и е финансиран по Оперативна програма „ Регионално развиване “. „ В нашия парк представяме мастодонт, който е роднина на актуалния слон и е населявал Дорково и цяла Европа преди 5 млн. година в интервала на Плиоцена “, описа Пейчинов. Той изясни, че мастодонтите са тревопасни животни, бозайници, като тежестта им е достигало от 8 до 10 тона. „ Точно в центъра на парка има действителна статуя, в действителни размери, направена в София. Посетителите ще могат да видят по какъв начин в действителност е изглеждал мастодонта. Самата статуя е направена от стиропор, гипс и пластмаса. Космите на главата, миглите и опашката са конски, с цел да е по-реална “, добави той. „ При нас са участвали и други животни маймуни, елени, носорози, мечки, тапири – изобразили сме ги на 5-метрова пейзажна диорама „ Фауната и природата край Дорково и на Балканите преди 5 милиона години “. Диорамата съставлява възстановка на самата среда от интервала на Плиоцена. Към тази стена има и озвучителна система, чуват се звуците, които са издавали всички животни, населявали Дорково преди милиони години. Климатът тогава е бил доста по-топъл, наподобяващ този на днешна Африка. Причина за гибелта на тези животни е смяна в климата – огромно засушаване, преди 2,5 млн. година пред н.е. в интервала края на Плиоцена и идващия интервал Плейстоцен “, добави Милен Пейчинов.
По думите му с годините костите на мастодонтите са станали капан в годините на други животни. „ След идва интервал на прииждане, повече превалявания и наводнения. Именно придошлите води подхващат костния материал, който е бил накълцан на доста костици, и го докарва до находището ни. То се намира на 5 м. от постройката на парка. Не дребна част от посетителите ни намират дребни костици, които са с размер на камъчета “, сподели още той.
„ Разкопките са правени през 1985 – 1987 година В село Дорково е имало българо-френска експедиция. След нея 2 вагона костен материал се изнасят в Париж. Такава е била ангажимента тогава. Находището е малко по-голямо от 1 дка. Разкопават и изследват 15 кв. м., костен материал се открива до дълбочина 1 м. Открили са над 600 кости на едри бозайници на 34 скотски типа. Най-голямо количество костен материал е на мастодонти “, описа още той.
Пейчинов посочи, че постройката наподобява като остарял пчелен кошер, като през 2013 година става постройка на годината. През зимата паркът работи от 10.00 до 17.00 часа. Таксата за възрастни е 5 лева, 3 лева е за възпитаници. „ Има отстъпка 0.50 ст. за групи над 15 индивида. С касовата записка, която издаваме, може да се посети и осведомителния център „ Цепина “. Крепостта е на 5 км от парка. С едно заплащане се посещават 2 музея “, изясни той.

Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР