София. Като съ-докладчик по становището на Комисията по земеделие и

...
София. Като съ-докладчик по становището на Комисията по земеделие и
Коментари Харесай

Евродепутатът Момчил Неков: Най-разумно е да отпадне смяната на времето през 2020 г.

София. Като съ-докладчик по мнението на Комисията по земеделие и развиване на селските региони към Европейския парламент по отношение на директивата за промяната на времето, считам, че е належащо необятно публично разискване по тематиката, съобщи евродепутатът Момчил Неков при разкриване на социална полемика за промяната на часовото време и законодателството на Европейски Съюз. Това оповестиха от пресофиса на Момчил Неков .
„ Правим тази среща, тъй като това визира всеки едни жител от Европейски Съюз, а и да се посочат резултатите от прекосяването към зимно или лятно часово. Държавите членки ще би трябвало да изберат към кое часово време желаят да одобряват, а страната ни е добре да има единна позиция. “, добави Неков.
" Моето виждане е, че общоприетото време, т.е. зимното, е по-подходящо ", изясни Неков. Той се обоснова с обстоятелството, че 70% от търговията на България е в границите на Европейски Съюз, а половината от нея е с централно европейско време. Това значи, че в случай че разликата сред централните европейски страни и България стане два часа, страната ни ще загуби конкурентоспособност.
" Ще има два часа разминаване, което въздейства на конкурентоспособността ", акцентира евродепутатът.
Според него промяната на стрелките есента и пролетта има отражение върху човешкото здраве и продуктивността, от което също губи бизнесът.
В полемиката взеха присъединяване представители на бизнеса, БСК, БТПП, работодателски организации, представители на аграрни браншови асоциации и лекари.
Предложението на Европейска комисия е смяната при часовото време да влезе в действие през 2019 година, а Съвета предлага това да се случи през 2021 година.
Евродепутатът Момчил Неков счита за рационално решение прекратяването на практиката за промяна на времето да влезе в действие през 2020 година.
Участниците в срещата бяха безапелационни, че би трябвало да се спре със промяната на времето и това да стане през 2020 година, защото 2019 година е прекомерно рано, а 2021 година е късно.
Общо беше и мнението, че е належащо да се направи ново национално изследване за промяната на часовото времето, като е нужна и необятна обществено-информационна акция за резултатите от прекосяване към зимно или лятно часово време.
Д-р Петър Чипев, член на УС на Българското сдружение по сомнология, съобщи че промяната на времето въздейства върху недоспиването, а то от своя страна е фактор за повишение на депресиите, ПТП-тата и инфарктите.
Представителите на бизнес организациите и асоциации от земеделието бяха разнопосочни в мненията си кое време е по-подходящо общоприетото (зимно) или лятното, само че всички бяха единомислещи, че е належащо да се създадат секторни разбори, с цел да се види каква е добавената стойност и за хората и за бизнеса при избор на едното или другото време.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР