София иска от държавата 178 млн. лв. за дофинансиране на

...
София иска от държавата 178 млн. лв. за дофинансиране на
Коментари Харесай

София иска от държавата 178 млн. лв. за градския транспорт

София желае от страната 178 млн. лева за дофинансиране на градския превоз в София. Това стана ясно във вторник от конференция на общинските съветници Зафир Зарков (ГЕРБ), Карлос Контрера (ВМРО) и синдикални организации. Синдикатите предизвестиха, че, в случай че не бъде реализиран разговор с страната транспортните служащи са подготвени да излезат на митинг на улицата.

Помощта

“В държавния бюджет за 2022 година чакаме да забележим 178 млн. лева за столичния градски превоз. Хората във властта могат да четат графики, таблици и би трябвало да оценят ситуйцията”, сподели Зафир Зарков.

“Отделно чакаме страната да покрие насъбраните загуби от 50 млн. лева за столичния градски превоз, които се бележат за 2021 година Причината е, че загубата идва от условия отвън Столична община”, посочи Карлос Контрера. Само общинското сдружение Столичен автотранспорт се чака да е на загуба от 12 млн. лева за 2021. От тях 8 млн. поради повишаване на природния газ и 4 млн. лева поради спада на продажба на билети от водачите, твърди още Контрера.

Карлос Контрера даже предложи в бюджет 2022 година да бъде заложен механизъм, посредством който да се финансират превозвачите, в това число и междуградските рейсове. Това може да се реализира като помощ за километър пробег. Помощта може да е от една, две или три стотнки на километър, допусна Контрера.

Общинските съветници обявиха, че стартират дейни диалози с Министерство на финансите и Министерство на превоза.

Скъпият ток нараснал разноските на метрото с 400%

От изнесените данни стана ясно, че разноските за електрическа енергия единствено за “Метрополитен” са нарастнали с 300 - 400%. Приходите като цяло на градския трансопрт са се свили с 34.7% през 2020 година до 111.3 млн. лева по отношение на 2019 година

Карлос Контрера посочи, че страната към този момент е изплатила обезщетения за скъпия ток на градския превоз по схемата за бизнеса през октомври и ноември, само че те са били извънредно незадоволителни.

“Настояването ни е за поскъпвването на природния газ да получим 100% компенсация”, сподели Контрера.

От думите държавното финансиране към превоза през последната година е едно към пет в интерес на общината.

Приходите като цяло на градския трансопрт от продажба на билети и карти са се свили с 34.7% през 2020 година до 111.3 млн. лева по отношение на 2019 година



От синдикатите показаха, че всяко едно от сдруженията на столичния градски превоз внася по 18 млн. лева осигуривки в страната, като в бранша са заети 10 000 души.

Заплаха за митинги

“Ако се изчерпят разновидностите към разговор обществен и различен ние ще бъдем принудени да изведем хората на улицата, тъй като служащите не са спирали, не престават да рискуват здравето си, тяхното и на техните фамилии. Те чакат идно нарастване на заплатите, да не се бави изплащането им, тъй като на всички е ясно, че инфлацията ни залива. Имахме образци от по-миналото лято, когато хората излязоха на митинги, по обратно имаше някакъв бял рейс във времето. Така и транспортните служащи, те са доста будни, на тях не им би трябвало доста. Наложи ли се ще се опълчват по един сериозен и забележителен метод ”, съобщи Иван Кирилов от КТ “Подкрепа”.

Той добави, че в предходните месеци е имало случаи, в които е имало по над 100 заболели водачи или машинисти или карантинирани. “Независимо от това сдруженията съумяха да работят на цялостни обороти. Не бе позволено забавяне на градския превоз, само че това докара до огромни загуби”, посочи той.

Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР