София и преди е била обхващана в гъста мъгла и

...
София и преди е била обхващана в гъста мъгла и
Коментари Харесай

Георги Рачев: Смог над София е имало и преди, още поне 10 години няма да се справим с него

София и преди е била обхващана в гъста мъгла и смог. Сега ситуацията е по-добро, в сравнение с беше преди години. В идващите 10 години обаче ще продължим да следим това събитие. Това сподели климатологът проф. Георги Рачев в ефира на БТВ.

„ Няма по какъв начин - колите в София са се нараснали тройно, хората, които се отопляват с твърдо гориво са 60 000, газта е скъпа. Това е прогнозата и би трябвало да има дълготрайна стратегия в тази посока “, посъветва той.

„ В момента сме съсредоточени върху фините прахови частици, тъй като ги виждаме, само че подценяваме отровните химикали във въздуха. Тепърва огромните градове в страната би трябвало да се наситят с мобилни станции за премерване на замърсяването “, съобщи проф. Рачев.

По думите на климатологът въздухът над София се е изчистил в последните дни. Това се дължи на мощния вятър през вчерашния ден. Днес и на следващия ден няма да е толкоз тежко ситуацията. В неделя обаче още веднъж ще има мъгла. Колкото повече средиземноморски циклони минават през страната ни е толкоз по-добре. София се отърва от замърсяването от заводите, само че остават трафикът и битовото отопление “, сподели климатологът.

Проф. Рачев разяснява, че преди Коледа ще вали сняг, само че той ще се задържи едвам, в случай че не е толкоз топло. По думите му по планините ще има сняг и ще е прелестно. „ За страдание на Коледа ще вали дъжд. Едва при започване на годината може да има сняг. Като цяло интервалът ще е по-топъл от нормалното “, означи той.

Най-актуалната прогноза за времето можете да видите ТУК.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР