Американски ветеран, воювал в Украйна, заяви, че армията на САЩ

...
Американски ветеран, воювал в Украйна, заяви, че армията на САЩ
Коментари Харесай

Американски ветеран в Украйна: САЩ забравиха как се води истинска война

Американски деец, воювал в Украйна, съобщи, че армията на Съединени американски щати се е била с бунтовници толкоз дълго, че е не запомнила " какво е да се биеш в действителност ".

" Пропуснахме значима част от образованието и не се учим по какъв начин да се бием и да оцеляваме против равносилен съперник ", съобщи американски деец пред Business Insider при изискване за анонимност.

 

Според него американската войска се приготвя основно за " партизанска война " и битка с бунтовници, имайки поради Ирак и Афганистан.

 

Ветеранът разказа по какъв начин неговото образование в американската войска преди няколко години се комбинира с опита, насъбран в Украйна, където се би от февруари 2022 година до декември 2023 година. Той сподели, че след пенсионирането си от американската войска е воювал в Ирак като боец по контракт, а в Украйна служил като боен санитар край Харков и Бахмут и помагал на ранени. „ Толкова сме привикнали с партизанската война и битката с терористите, че сме не запомнили какво е в действителност да се биеш в същинска война “, показа той. Операциите в Ирак и Афганистан бяха кървави и предизвикаха доста жертви, само че Украйна е промишлен спор с опустошения в мащаб, какъвто светът не е виждал от дълго време.

 

През XXI-ви век Съединени американски щати и техните европейски съдружници в НАТО са се съсредоточили главно върху войните в Близкия изток, а някои от уменията, нужни за други типове спорове, са атрофирали. Ветеранът смята, че по време на образованието си не е прекосявал същинска подготовка за война сред противници със сравнима мощ.

 

„ Имаше малко диалози и малко образование, само че нищо не ме приготви за бойното поле в Украйна “, спомня си той. Според него доста западни бойци са пристигнали да се бият в Украйна „ сякаш с ясна визия по какъв начин би трябвало да бъдат нещата “, само че всичко се е оказало напълно друго.

 

Според ветерана, американските бойци са привикнали с великолепно съоръжение, само че в този момент трябвало да се бият с превъзхождащата ги числено Русия. „ Вярвам, че по-голямата част от нашето образование в американската войска е ориентирано към партизанска война, а не към действителни боеве против съпоставим съперник като Русия или Китай “, добавяйки, „ че и други членове на НАТО също са изправени пред този проблем ”.

Друг американски деец в Украйна показа сходни опасения пред Business Insider по-рано. Той показа, че негови другари, които към момента служат в американската войска, го молят за съвет по какъв начин да употребяват по-добре дронове или да се бият в окопи, тъй като не получават образование, съответно на протичащото се в Украйна.

 

Западната подготовка

 

Много страни от НАТО са обучавали украински бойци, само че ветеранът призна, че украинците, паралелно с които е воювал, са нарекли част от образованието неуместно или напряко несъответстващо. Ветеранът описа, че някои украински бойци, които са се обучавали във Англия, са му споделили, че когато попитали по какъв начин да пробият големи съветски минни полета, им било казано просто да ги заобиколят. Проблемът е, че сходна тактичност е изключена, защото в Украйна съветските минни полета се простират на доста километри. Освен това откритият терен, даже и да не е миниран, е обект на противников артилерийски огън и е цялостен с други закани.

 

Руската инвазия в Украйна неведнъж повдига въпроси по отношение на подготовката от страна на Запада. Някои бойци от украинските въоръжени сили, подготвени в чужбина, нарекоха получените познания несъответствуващи за тези бойни интервенции. Украински пълководец, който е подготвен от американски, английски и полски инструктори, смята, че в случай че е следвал тъкмо препоръките им, сигурно е щял да бъде погубен. Много украински елементи приложиха научени тактики и техники на НАТО по време на контранастъплението предишното лято, само че някои подходи в последна сметка се провалиха (по-специално в условия на маневрената война без поддръжка от въздуха измежду плътни минни полета и други страховити препятствия).

 

След като претърпяха съществени загуби, украинците трансформираха тактиката.

 

Някои военни анализатори похвалиха този ход, само че това не беше задоволително. Друг деец от американската войска, който се е сражавал в Украйна и е обучавал американски бойци, сподели пред Business Insider, че Киев ще бъде в още по-лоша позиция, в случай че следва напълно военната теория на Съединени американски щати. Той означи, че някои аспекти на актуалната война украинците схващат даже по-добре от Съединените щати, макар че от време на време вършат и скъпи неточности.

 

Различен спор

 

Според ветерана доста задгранични наемници са пристигнали в Украйна, разчитайки на познатите преимущества от предходни спорове, само че тяхното „ неправилно мислене “ в последна сметка им е коствало живота. Други американски ветерани, воювали в Украйна, смятат борбите там за доста по-тежки, в сравнение с в Афганистан и Ирак. Според тях Въоръжените сили на Украйна са в такова неизгодно състояние, в което Съединени американски щати в никакъв случай не са били. Един от тях съобщи по-рано пред Business Insider, че боевете в Украйна постоянно не стопират даже за секунда, за разлика от Афганистан и Ирак, и бойците нямат отдих или опция да се провиснал. В резултат на това те страдат както душевен, по този начин и физически.

 

Той сподели, че на доста места в Украйна, където се е сражавал, „ не е имало нито едно безвредно място “, до момента в който в Афганистан и Ирак „ трябваше да се отдалечиш единствено на половин миля от фронтовата линия и можете да си извършите барбекю, да пиете бира и хапвате сандвичи. ” Условията, в които Украйна води война, са доста разнообразни от тези, които са изпитани от Съединени американски щати и техните съдружници в НАТО през последните десетилетия. Въпреки възобновения интерес към подготовката за пердах с равносилен или съпоставим съперник като Китай или Русия, уменията за битка със суперсила не могат да бъдат реализирани за една нощ. Необходимо е освен да се запомнят уроците от Студената война и международните войни, само че и да се учат модерни способи, техники и разработки. В същото време е значимо, че борбата постоянно се трансформира в сложна позиционна битка, когато и двете страни употребяват съоръжение, което е остаряло с десетилетия.

 

Много бойци съпоставят войната в Украйна с Първата и Втората международна война, а не със актуалната война с потреблението на съвременно съоръжение като дронове и ракети. Американският деец направи същото съпоставяне. Участвайки в разчистването на съветски окопи, той се чувствал по този начин, като че ли „ води война в Първата международна война “. Огромната роля на артилерията насочва към същите разсъждения.

 

Украинските въоръжени сили са значително възхвалявани за способността им да отхвърлен по-големите сили на Москва и доста специалисти смятат, че Украйна има на какво да научи Запада в битката си против Русия. Американският деец показа и следното: „ Убеден съм, че украинците биха могли да научат западните военни и НАТО на доста неща, тъй като не сме воювали същински цяла безкрайност. “

 

Превод за Actualno.com Ганчо Каменарски

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР