София и Пловдив може да отбележат до шест градуса увеличение

...
София и Пловдив може да отбележат до шест градуса увеличение
Коментари Харесай

BBC със стряскаща прогноза за климата в Пловдив и София

София и Пловдив може да отбележат до шест градуса нарастване на междинните месечни температури през юли и 4-5 градуса през януари през 2100 година при сюжет, в който няма спад на въглеродните месии до края на века.

Това сочи инструмент на Би Би Си, който разрешава да се направи прогноза за температурата според 4 сюжета в хиляда града по света. Предоставяните за всеки от тях данни са както за юли и януари предходната година, по този начин и за стойностите през 1900 година и прогнозните два века по-късно.

Тази инспекция става допустима, откакто юли тази година бе измежду най-топлите месеци, откогато има измервания. Тенденцията през последните 10 години е, че съвсем на всички места на земята температурите са били по-високи, в сравнение с през 1880-1900 година

Четирите сюжета зависят от количеството и скоростта на увеличение на парниковите газове в атмосферата. Отбелязва се, че сходни прогнози в никакъв случай не са сигурни и даже сегашните регистрирания на температурни и други данни са несъвършени, а тези за бъдещето зависят от концентрацията на въглероден диоксид в атмосферата.

Обяснява, че междинните температури за всеки от тези 1000 града може да наподобяват ниски спрямо най-високите, измервани денем, тъй като цената им включва и нощната температура.

Данните за София

Според данните през 2018 година междинната температура за юли в София е била 20.5 градуса, през януари - -1.8 градуса.

Следват сюжетите за температурата през 2100 година При най-хубавия температурата през януари 2100 година ще е -0.4 градуса (с 1.4 градуса над сегашната и с 3.2 над тази от 1900 г.). През юли тя ще доближи 21.4 градуса (с 0.9 повече от предходната година и с 2.5 над тази от 1900 г.). Това е обстановката, при която излъчванията ще доближат пика си при започване на века и по-късно внезапно ще спаднат. Предполага ангажимент да се ограничи увеличението на световните температури до 2 градуса и да се въведа климатични политики, ограничаващи излъчванията.

Умерено неприятният сюжет: 0.5 градуса междинна температура през януари (с 4.1 градуса над 1990 г.) и 22.9 градуса през юли (увеличение с 4 градуса). Той допуска пик на излъчванията до 2040 година и след това спад и дава отговор на декларираните от доста държавни управления политически цели за справяне с климатичните промени.

Умерено високият сюжет: 1.1 градуса междинна температура през януари (с 4.7 градуса над 1990 г.) и 23.7 градуса през юли (увеличение с 4.8 градуса). Това би се случило, в случай че спадът на парниковите излъчвания не стартира преди 2080 година

Най-лошият сюжет: 3.2 градуса междинна температура през януари (с 6.8 градуса над 1990 г.) и 27.1 градуса през юли (увеличение с 8.2 градуса). Това би се случило, в случай че парниковите излъчвания не стартират да понижават до края на века. В подобен случай температурите биха се повишили с сред 3 и 5 градуса до 2100 година

Данните за Пловдив

Според данните през 2018 година междинната температура за юли в Пловдив е била 22 градуса, през януари - -0.7 градуса. Температурите там са по-високи, само че записаната смяна в четирите сюжета е сходна с тази за София.

При най-хубавия сюжет температурата през януари 2100 година ще е 0.6 градуса (с 0.9 градуса над сегашната и с 3 над тази от 1900 г.). През юли тя ще доближи 22.8 градуса (с 0.8 повече от предходната година и с 2.4 над тази от 1900 г.).

Умерено положителният сюжет: 1.4 градуса междинна температура през януари (с 3.9 градуса над 1990 г.) и 24.3 градуса през юли (увеличение с 4 градуса).

Умерено високият сюжет: 2 градуса междинна температура през януари (с 4.4 градуса над 1990 г.) и 25.1 градуса през юли (увеличение с 4.8 градуса).

Най-лошият сюжет: 3.8 градуса междинна температура през януари (с 6.2 градуса над 1990 г.) и 28.4 градуса през юли (увеличение с 8 градуса).

Методът

В съпоставяне с индустриализацията, почнала през втората половина на 19 в., междинната температура се е нараснала с градус. Може да не звучи като проблем, само че проучванията сочат, че нарастването може да е от 3 до 5 градуса до края на века и светът може да се изправи пред " пагубни промени ", написа английският публичен оператор. Дадени са образците с смяната в морското ниво, която може да принуди стотици милиони да изоставен домовете си, рисковите метеорологични феномени (суша, горещи талази, порои) и промени в изискванията за развъждане на реколти кат ориз, пшеница и царевица.

На земното кълбо при започване на страница се виждат промени в температурата през днешния ден спрямо тази от 1880-1900 година В случая на България смяната е в диапазона 1-2 градуса. Съпоставката е въз основата на междинната температура през юли, измервана в продължение на 10 години. Данните са на организацията с нестопанска цел " Бъркли ърт ", която дава и проучва температурна информация за потребностите на климатологията, и световния масив ERA-Interim. Данните са от метеорологични станции по целия свят и са въз основата на калкулации на междинните температури в сектор с дължина и широчина от по 100 км.

Районите, където температурата е спаднала на картата, са по-скоро изключения. Такъв има в елементи от Сибир, само че не и в Арктика.

За прогнозите се употребяват данни от климатични модели - компютърни симулации на положението на атмосферата, океаните, сушата и леда при разнообразни равнища на парниковите газове. Такива модели помагата на учените да изработят модел за стоплянето на Земята. В случая е употребен планът Coupled Model Intercomparison Project (CMIP5), прилаган и за правене на отчети на Междуправителствения панел за климатичните промени към Организация на обединените нации и Световната метеорологична организация.

източник: дневник.бг
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР