София-град влезе в Етап 2 от Плана за справяне с

...
София-град влезе в Етап 2 от Плана за справяне с
Коментари Харесай

НОВИ МЕРКИ: София и Варна влязоха в Етап 2 от Плана за справяне с пандемията

София-град влезе в Етап 2 от Плана за справяне с пандемията.

От новата карта на епидемиологичната конюнктура по области излиза наяве, че съвсем всички области са в Етап 1. Плевен, Велико Търново, Търговище и Шумен към момента са в нулевия стадий. А към този момент София и Варна са в жълтия Етап 2.
При влизане в Етап 2 се планува въвеждането на следните ограничаващи ограничения: носене на защитна маска за лице в лечебни и здравни заведения, обекти за даване на обществени услуги и градски транспортспазване на физическа отдалеченост от най-малко 1,5мхигиена на ръцете и стерилизация на повърхности, постоянно проветряванеРабота от разстояние (надомна), при опция. Носене на защитна маска за лице на закрито в обекти с публично предопределение, търговски или други обекти, които дават услуги на жителите и в други обекти, както и по време на разнообразни просветителни (в това число учебни заведения и висши образователни заведения), спортни, научни и културни действия и мероприятия, свързани със скупчване на хора.Въвеждане на условие за недопускане на не повече от 1 човек на 8 м2 в търговски обекти.Ограничаване на свижданията в лечебни заведения и в профилираните институции за даване на обществени услуги и в обществените услуги от резидентен вид за деца и възрастни. Допускат се единствено свиждания при пациенти с болничен престой над 5 дни - по преценка на лекуващия доктор по отношение на здравословното положение на пациента и риска от заразяване с COVID-19.Ограничаване на извънучилищните мероприятия и събирания на деца и младежи.Недопускане разбъркване на възпитаници от разнообразни паралелки. Въвеждане на наложителна регистрация на ежедневния брой отсъстващи възпитаници по медицински аргументи.
Противоепидемични ограничения могат да бъдат въвеждани както на регионално равнище (след предложение на шефа на съответното РЗИ до Главния държавен здравен инспектор), по този начин и на национално равнище (след предложение на Главния държавен здравен контрольор до министъра на здравеопазването).

291.19 инфектирани с COVID-19 на 100 хиляди души стигна двуседмичната заболеваемост за страната.

Най-висока е заболеваемостта по този индикатор в София и Варна, където са регистрирани над 400 инфектирани на 100 хиляди души.
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР