София е кандидат за седалището на Постоянния секретариат на Парламентарната

...
София е кандидат за седалището на Постоянния секретариат на Парламентарната
Коментари Харесай

Евгения Ангелова: регионът ни е разпознат като...

София е претендент за седалището на Постоянния секретариат на Парламентарната асамблея на Процеса за съдействие в Югоизточна Европа. „ Ние сме основател и съосновател на организацията и сме потвърдили,  че можем да работим за Европейското бъдеще на района. " Това съобщи хасковският народен представител от ГЕРБ и  ръководител на българската делегация Евгения Ангелова по време на Пленарната сесия на ПСЮИЕ в Любляна. Българският депутат акцентира, че в наши дни Югоизточна Европа се намира в исторически интервал, в миг, в който интензивно се търси баланс сред география и геополитика.

" През последните месеци нашият район се трансформира в един от водещите цели на Европейския съюз и беше разпознат като геостратегическа инвестиция за Европа. Ние би трябвало да сме удовлетворени, че сме си спечелили този статут с нашите старания и целенасочена работа, " акцентира Евгения Ангелова. Във финалната си тирада ръководителят на българската делегация посочи, че единствено в границите на последните 10 дни София беше посетена от делегации от  Скопие, Кишенев, Сараево, Загреб, които организираха редица значими срещи на парламентарно, държавно и външнополитическо равнище. 
" Разбира се, основна за района и Европа беше и срещата в Евксиноград, на която министър председателят Бойко Борисов беше хазаин на двустранните диалози Европейския съюз-  Турция. В рамките на Българското председателство на Съвета на ЕС в София ще се организира и среща на върха Европейски съюз - Западни Балкани през месец май. През есента следва интерпарламентарна конференция на тематика " Трансформирането на района на Западните Балкани - ролята и бъдещето на процеса на присъединение към Европейски Съюз ”, която се провежда взаимно с Комисията по външни работи на Екологичен потенциал. Това са единствено някои образци, които ясно демонстрират извънредно значимата роля, която България има за развиването на района ", заключи Евгения Ангелова. При всички визити на нашите задгранични сътрудници България е поздравявана за напъните, които поставя за сполучлива бъдеща интеграция на района на Западните Балкани, а това е още едно съображение ние да аплайваме за семейството на седалището на Постоянния секретариат на ПСЮИЕ, тъй като имаме вяра, че тази организация би трябвало да работи ефикасно и дейно ”, съобщи тя. 

С Пленарната сесия на ПА на ПСЮИЕ в Любляна приключи словенското председателство на организацията. В нея участваха парламентаристи от 13 страни, както и ръководителите на парламентите на Македония, Косово, Сърбия и Словения. /Марица

 
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР