София е един от градовете с най-замърсен въздух в Европа,

...
София е един от градовете с най-замърсен въздух в Европа,
Коментари Харесай

В Пловдив са измерени най-много дни със замърсен въздух тази зима

София е един от градовете с най-замърсен въздух в Европа, само че за последната зима рекордьор измежду огромните градове в България е различен - Пловдив. Там от 160 дни на деен отоплителен интервал - от края на октомври 2017 година до края на март 2018 година - превишаване на оптимално допустимите стойности са измерени в 86 денонощия или повече от половината време (54%).

Това оповестиха от организацията " AirBG.Info ", която започва преди една година с задачата да популяризира евтини измервателни устройства за положението на въздуха в цялата страна и да се бори с казуса на замърсяването, за който не се говореше допреди Съда на Европейски Съюз да осъди България на 5 април предходната година.

Само за една година измервателните станции на плана " AirBG.Info " са към този момент над 630 в цялата страна, на всички основни места - до Народното събрание, до Министерския съвет, на Орлов мост, до Аязмото в Стара Загора, до крепостта " Царевец " във Велико Търново, в Стария град в Пловдив, също и във всички огромни курортни центрове, като Банско и Велинград, също и в резервата Сребърна.

Станциите са построени с хиляди часове доброволчески труд и с към 50 хиляди лева, събрани от българи, които са вложили в устройство или по-скоро в това да " осиновят " една от станциите, на стойност от 80 лева " Не сме употребявали общински или държавни средства, а парите идват от джоба на всеки един от доброволците. Нямаме за цел и за в бъдеще да употребяваме обществени средства ", разясниха от организацията.

За тази една година активност са осъществени 42 милиона измервания от всички станции. Станциите сега вършат по близо половин милион измервания всеки ден, или 4 милиона на седмица. Данните, които се събират са за температура, мокрота на въздуха, атмосферно налягане и фините прахови частици във въздуха.

Екипът на " AirBG.Info " показа данни за интервала от октомври до март, тъй като по думите им той е най-рисковият, тъй като с изключение на температурната инверсия, която задържа запрашаването, " тогава е и дейния интервал на извънредно нецивилизования метод на отопление, в това число и в огромните градове ". Автомобилният трафик е на второ място, само че той е и непрекъсната големина през годината.

Навсякъде в огромните градове се мерят превишавания на допустимите стойности с по 4, 5, 6 пъти. В пиковите часове, които са сред 18 ч. и 22 ч., запрашаването доближава и 30-35 пъти над пределно допустимите правила във Варна, Пловдив, София, Благоевград, показаха от организацията.

За Варна от 160 дни има 48 дни със запрашеност над допустимите правила, или 30% от дните през зимата в най-чистия град са над оптимално допустиминте правила. От тях има дни с превишение от 4.7 пъти и 5.5 пъти над нормата.

За София статистиката демонстрира 70 денонощия с индикатори доста над допустимата запрашеност на въздуха. Това значи, че в 44% от отоплителния интервал всеки един гражданин на София без значение в коя част на града е, е бил изложен на големи замърсявания. На 8 януари да вземем за пример са измерени индикатори 6 пъти над допустимата стойност, пиковите стойности на този ден са сред 30 и 35 пъти над оптимално допустимите. На 27 януари прахът във въздуха на столицата е бил още по-гъст - 6.3 пъти над допустимото.

Рекордьор за огромните градове е Пловдив с 86 дни за интервала от 20 октомври до 26 март , или 54% от денонощията в отоплителния сезон. Максималните стойности там доближават на 27 декември - съвсем 5 пъти над нормата. Сериозни превишавания има също и на 17 януари - 4.4 пъти, с пикови също 30-35 пъти над оптимално допустимото. В Пловдив сега действат 49 станции.

Учудващо замърсен се оказва и Благоевград , въпреки че там към момента няма задоволително станции, с цел да се приказва с представителност, разясниха от " AirBG.Info ". Измерванията на 11-те станции там тази зима са посочили 98 денонощия с превишение на оптимално допустимите правила, или 61% от времето. И тук са регистрирани стойности с 5-6 пъти над допустимото.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР