София. Две деца с тежки артериовенозни малформации (АВМ) бяха оперирани

...
София. Две деца с тежки артериовенозни малформации (АВМ) бяха оперирани
Коментари Харесай

Световноизвестен професор и български неврохирург оперираха успешно две деца в столичната УМБАЛ „Св. Иван Рилски”

София. Две деца с тежки артериовенозни малформации (АВМ) бяха оперирани сполучливо в УМБАЛ “Св. Иван Рилски ”. Предстои 24-часов интервал, в който пациентите ще бъдат под непрекъснато наблюдаване за възможни затруднения. „ Поне ангеографски, всичко наподобява съвършено. Имаме изцяло излекувани пациенти ”, сподели на брифинг след интервенциите доцент Станимир Сираков, началник на „ Референтния център по мозъчно-съдови болести “ в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ – София, който оперира дребните пациенти, дружно с проф. Шарбел Монайе. Професорът, който е топ три на водещите интервенционални нерворентгенолози в света, е в България по покана на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски ” и персонално на доцент Сираков.
Малформациите бяха изолирани посредством така наречен ендуваскуларна емболизация – новаторски способ освен за България, само че и за света. „ Ендоваскуларната емболизация беше въведена преди 10 година и и като всяка нова техника, първоначално провокира опасения и страхове, тъй като тази идея мъчно се схваща. С времето сътрудниците се убедиха, че техниката е доста подобаваща и тя набира все по-голяма известност, тъй като взема решение един доста сериозен проблем в обстановки, които преди този момент не можеха да бъдат лекувани, като дълбоки АВМ, които кървят. Подобни случаи по-рано не се третираха ”, изясни проф. Монайе, който е един от пионерите в потреблението на този способ.
Лекарите оперираха първо 4,5-годишно момиченце, чиято намеса лиши близо 2 часа. Засега детето се възвръща обикновено и медиците се надяват след интервенцията то да може да си служи още веднъж дясната си ръчичка и дясното краче, които са парализирани в резултат на болестта.
Вторият случай, на 18-годишно момче, което вследствие на своята АВМ страда от години от тежка епилепсия, затрудни повече проф. Монайе и доцент Сираков. „ Когато са толкоз огромни, АВМ съставляват нещо като помпа, която в случай че запушим от едната страна, а тя не е напълно изолирана от другата, може да се получи „ детонация ”, т.е. да докара до доста масирано кървене ”, изясни проф. Монайе. Въпреки комплицираната намеса, лекарите са оптимисти за крайния излаз и от втората интервенция. „ При минимално травматичните техники, каквато е тази, която използвахме през днешния ден, в случай че постоперативният интервал премине безпрепятствено, пациентите се възвръщат доста бързо. Повечето от тях, в случай че нямат недоволства, се връщат към естествения си метод на живот до седмица след интервенцията ”, изясни доцент Сираков.
Българският хирург разгласи, че има кардинална спогодба с проф. Монайе, който е водещ експерт в Университетската болница в Лимож, Франция, колаборацията сред двамата да продължи и по този метод да бъде помогнато и на други български пациенти. „ Горди сме, че съумяваме да работим дружно с едно от най-известните имена в тази сфера в света. Днес се разбрахме, че това може да продължи и за напред. Ще събираме такива по-сложни случаи и проф. Монайе ще идва, с цел да ги оперираме взаимно. Надявам се по този метод българските лекари да натрупат повече опит и за в бъдеще да третират с един добър резултат този, доста комплициран тип патология ”, съобщи доцент Станимир Сираков.
Досега в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски ” са направени 39 интервенции на артериовенозни малформации (АВМ). Всички те са минали сполучливо, без затруднения, което е доста добър резултат. До този миг най-малката пациентка е била 7-годишна, а най-възрастният – 50-годишен мъж.
Предвижда се в събота проф. Монайе и доцент Сираков да продължат с интервенциите. Първата пациентка е на 35 години. Тя е получавала кръвоизливи три или четири пъти до момента. Третирана е неколкократно в Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски ”. „ Малформацията й е доста комплицирана и до момента сме постигнали непълен резултат. Надявам се на следващия ден, благодарение на проф. Монайе, в случай че не успеем да приключим с цялата малформация, то най-малко да приключим една огромна част от нея. Този вид АВМ от време на време се третират планово на няколко стадия. Утре ще преценим дали ще можем да решим казуса до дъно ”, изясни доцент Сираков. Втората пациентка е оперирана в Клиниката по неврохирургия преди три месеца и при нея е реализирано над 80-90% съкращаване на малформацията. Лекарите са оптимисти, че след втората процедура на следващия ден, тя ще бъде излекувана до дъно.
Съвместната проява на проф. Монайе и доцент Сираков са част от Балканската неврологична среща „ Трансвенозен достъп при емболизация на мозъчна артериовенозна малформация ”, за присъединяване в която са поканени всички водещи интервенционални неврорентгенолози от района. И двете интервенции бяха излъчени онлайн в аулата на УМБАЛ „ Св. Иван Рилски ”.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР