София. Държавният глава Румен Радев участва в тържественото отбелязване на

...
София. Държавният глава Румен Радев участва в тържественото отбелязване на
Коментари Харесай

Президентът Румен Радев: Чиста и свята република“ не се гради с апатия и морални компромиси, а с осъзната отговорност към поколенията

София. Държавният глава Румен Радев взе участие в тържественото отбелязване на празника на Ботевград и 142 години от неговото Освобождение, оповестиха от прессекретариата на президента .

Руско-турската война от 1877-1878 година предначерта пътя на нашето родно място. Но 142 години след тези знаменателни събития сме призвани не просто да почетем следващата дата в историческия календар, а да потърсим в нея собствен актуален духовен ориентир. Това съобщи президентът Румен Радев, който през днешния ден в Ботевград участва на тържественото отбелязване на празника на града и 142-ата годишнина от неговото Освобождение.

„ Чиста и свята република “ не се гради с незаинтересованост и морални взаимни отстъпки, а с осъзната отговорност към поколенията и неотстъпчивост “, акцентира Румен Радев. Президентът напомни и приноса на българските възрожденци, отхвърлили мрака на робството и завещали на народа ни своя блян към независимост, правдивост и човешко достолепие. Свободата в никакъв случай не е била получавана безплатно, а е „ зачената с делото на многочислените възрожденци и революционери, с подвига на опълченците и доброволците, с цел да изгрее с братската всеотдайност на съветските бойци и офицери “. В словото си пред ботевградчани президентът посочи и че днешният празник е израз на мощната връзка с предците ни и с уроците от предишното.

Румен Радев поздрави жителите на града и локалното управление за това, че обединени градят сегашното, макар провокациите, и гледат решително в бъдещето. „ Защото имате здрави темели, тъй като зад вас е духът на тези непримирими възрожденци и това е най-важният урок, който завещавате на бъдещите генерации – да бъдат решителни, да не се огъват пред компликациите – през днешния ден и в бъдеще “, уточни още президентът.

Държавният глава постави цветя и отдаде респект пред паметниците на Христо Ботев, Васил Левски и пред паметника на Свободата. По-рано Румен Радев организира среща и с кмета на Община Ботевград Иван Гавалюгов.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР