София. Българското председателство ще представи своята визия за използването на

...
София. Българското председателство ще представи своята визия за използването на
Коментари Харесай

Устойчивото развитие на научноизследователските инфраструктури в Европа беше обсъдено на форум, организиран от Министерство на образованието и науките

София. Българското председателство ще показа своята визия за потреблението на научноизследователската инфраструктура за значително възстановяване на изследователската екосистема. Това сподели министърът на образованието и науката Красимир Вълчев в словото си по време на откриването на конференцията „ Подобряване на дълготрайната резистентност и отваряне на научноизследователските инфраструктури към обществото и индустрията ". Форумът, проведен от Министерство на образованието и науката, се организира в София и е част от календара на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз. Той се осъществя по план, финансиран от Рамковата стратегия за научни проучвания и нововъведения „ Хоризонт 2020 “.
Темата на конференцията бе част от продължаващите разискванията на предлагането за идната Многогодишна финансова рамка и Девета рамкова стратегия за научни проучвания и нововъведения на Европейската комисия.
Пред участниците в конференцията министър Вълчев съобщи: „ Имаме виновна цел - да дадем старт на полемиките по какъв начин да се усили въздействието на научните проучвания и нововъведенията върху обществото и индустрията в отговор на потребностите и упованията на хората от цифровизацията, промените на климата и глобализацията ”. Според него научноизследователската среда в цяла Европа има потребност от диалози за потенциала, ресурсите, инфраструктурата и човешкия капацитет, с цел да може да е конкурентоспособна и да прави общозначими и предпочитани проучвания. Министър Вълчев акцентира и значимостта на диалога за нуждата от още средства за научна инфраструктура.
Освен приветственото слово на министър Вълчев, видео послание насочи еврокомисарят по просвета и нововъведения Карлош Моедаш, а лектори, модератори и участници в обособените панели на програмата бяха представители на Европейската комисия, членове на Европейския парламен и други
Участниците дискутираха опциите за поощряване на публично-частните партньорства, целящи обезпечаване на благоприятни условия за стабилно развиване на научноизследователските инфраструктури в Европа.
По време на събитието се организираха и полемики за политиките, свързани с научноизследователските инфраструктури и техния принос за върховите достижения в научните проучвания и нововъведенията. Сред тематиките бяха и разширение на въздействието на научноизследователските инфраструктури върху растежа, заетостта, индустрията и обществото.
Иван ЛАЗАРОВ
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР