София. Бъдещото развитие на енергийните системи в България и в

...
София. Бъдещото развитие на енергийните системи в България и в
Коментари Харесай

Министър Теменужка Петкова и Н.Пр. Флоранс Робин обсъдиха енергийното сътрудничество между България и Франция

София. Бъдещото развиване на енергийните системи в България и в района на Западните Балкани в подтекста на провокациите, свързани с условията за декарбонизация на стопанската система, бе съществена тематика на диалога сред министъра на енергетиката Теменужка Петкова и посланика на Република Франция в България Н. Пр. госпожа Флоранс Робин. Това оповестиха от пресцентъра на министерството на енергетиката.
Преходът към нисковъглеродна стопанска система е значим приоритет на Европейски Съюз и България прецизно го следва, съобщи Петкова и разясни, че този преход следва да бъде обективен, равномерен и съгласуван със спецификите на всяка страна.
Енергийният министър очерта вероятността за предстоящ дефицит на базови мощности в района, защото максимален дял от електрическата енергия тук се създава от въглищните централи, които имат лимитиран живот. Това развиване е посочено и в разбора, който преди към две години направи Българската академия на науките. Само в България става въпрос за 4 хиляди мегавата.
В интегрирания проект „ Енергетика и климат “ сме планували въглищните ни централи да вземат участие в енергийния микс до 2030 година, а в преходния интервал до 2026 година ще се възползваме от механизма за потенциал, който обезпечава спомагателен финансов запас на тези централи, разясни Теменужка Петкова. По нейните думи, една от опциите за справяне с провокациите за декарбонизация на стопанската система, е обвързвана с създаване на втора АЕЦ у нас. Министър Петкова срещна своя посетител с сегашния стадий на процедурата за избор на стратегически вложител за АЕЦ „ Белене “.
Обект на интерес от страна на френския дипломат бе потребността от електрическа енергия в района на Западните Балкани и вероятността България да отговори на тази потребност. В отговор на това министър Петкова срещна дипломат Робин с интереса на Република Северна Македония да взе участие миноритарно в процедурата за създаване на АЕЦ „ Белене “ и да изкупува електрическа енергия от бъдещата централа. Черна гора също демонстрира интерес да продава електрическа енергия посредством подводния кабел към Италия, стана ясно по време на срещата.
Н.пр. Флоранс Робин заявява мощния ангажимент на своята страна да поддържа прехода към нисковъглеродна стопанска система в България. Като образец в тази посока бе изтъкнато положителното съдействие сред АЕЦ „ Козлодуй “ и Фраматом.
Енергийният министър и нейният посетител се съгласиха, че енергетиката е един от секторите, които разполагат с максимален капацитет за задълбочаване на двустранните връзки. Предстои двете страни да подпишат взаимна декларация, която ще конкретизира вероятностите за съдействие в региона на енергетиката.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР