София. 200 хил. лв. по-малко е получила фирмата Лог Сиберия“,

...
София. 200 хил. лв. по-малко е получила фирмата Лог Сиберия“,
Коментари Харесай

Кристиан Кръстев: 200 хил. лв. по-малко са платени на фирмата, за която Бонев твърди, че е с 4 пъти по-скъпи цени

София. „ 200 хиляди лева по-малко е получила компанията „ Лог Сиберия “, която поддържа уличното осветяване в северните региони на София и за която общинския консултант Бонев твърди, че е 4 пъти по-скъпи цени. Реално платените фактури демонстрират ясно, че става дума за операция, в която се вадят едни цифри, а се крие цялостната картина “, това съобщи зам.-кметът по превоз Кристиан Кръстев в предаването „ Лице в лице “ на БТВ. За първата година от осъществяване на договорите Столична община е заплатила 3,4 млн. лева на „ Улично осветяване “ и 3,2 млн. лева на „ Лог Сиберия “.

Зам.-кметът изясни, че договорите на двете компании „ Улично осветяване “ и „ Лог Сиберия “ включват две обособени позиции – първата е поддръжка на осветлението, а втората е за главен ремонт и създаване. За поддръжката Столична община заплаща месечен абонамент въз основа на броя осветителни тела във всяка зона. „ Двете компании дават отговор за поддръжката на съвсем 95 хиляди осветителни тела. Коректните сметки демонстрират изрично, че за поддръжката на един дирек с осветително тяло и прилежащата инфраструктура общината заплаща е 6,8 лева на месец на компанията „ Лог Сиберия “ и 7,2 лева на другия реализатор „ Улично осветяване “. Разликата в цените е 40 ст., това с 5% “, изясни Кристиан Кръстев. Той акцентира, че това е действителната разлика в цената на двете компании, която софиянци заплащат и това е правилният метод за пресмятане, а не като се вадят обособени позиции.

Изграждането на улично осветяване се прави главно през публичните поръчки за строителство и главен ремонт на улици и булеварди в София. Това са обособени контракти за другите местоположения с разнообразни реализатори. „ По тези два контракта сме дали опция да разпореждаме главен ремонт и създаване при нужда, само че главният предмет и тежест е на техническата поддръжка на осветлението “, разясни Кръстев.

„ Категорична неистина е изказванието на господин Бонев, че Столична община заплаща заплати по 7000 хиляди лева на чиновниците на компанията „ Лог Сиберия “. Г-н Бонев твърди, че е чел контракта, само че стартирам надълбоко да се колебая в това. Ако беше чел, нямаше да манипулира обществеността по подобен метод. В член 8 от контракта ясно написа, че в цените са включени всички разноски на изпълнителя, включително и разноските за личния състав. Ставката от 40 лева на час се заплаща, единствено и само, в случай че се наложи осъществяване на изключителна активност, която не е включена в обсега на поръчката “, изясни зам.-кметът. Той разясни, че досега такива действия няма и не са възлагани на фирмата-изпълнител.

Кристиан Кръстев разгласи, че още през вчерашния ден е упълномощил на екипа си да приготвят цялата документи, обвързвана с публичната поръчка и тя ще бъде предоставена на всички проверяващи органи. „ Аз персонално имам максимален интерес от инспекция на всички изказвания, която бяха хвърлени в общественото пространство. Колкото по-бързо излязат резултати, толкоз по-бързо ще излезем от тази обстановка и Бонев би трябвало да се извини на софиянци, че ти е подвел “, съобщи Кръстев във връзка назначените инспекции. Той разясни, че в комисията, която е оценявала офертите на участниците вземат участие двама професори от Техническия университет в София и двама общински съветници, в това число и представител на опозицията. Докладът на комисията е подписан от всички. „ Няма изключително мнение. Няма и обжалване на процедурата от други компании “, сподели зам.-кметът.

" Изрично желаех договорът да е за 2 години, единствено с опция за продължение с още 24 месеца. Единственият стихотворец финансов ангажимент от общината е за 12,8 млн. лева за всички зони по главната активност за техническа поддръжка. След анексите, които са подписани по мое предложение, тази цена става 11,3 млн. лева или 1 500 000 лева по-малко “, изясни Кръстев. Той разясни, че частите, които се закупуват от компаниите са с 10 годишна гаранция.

„ Категорично не дава отговор на истината и изказванието на Борис Бонев и „ Спаси София “, че ценовото предложение на едната компания не е било отворено в точния момент и тя е трябвало да бъде отстранена. Системата за електронни публични поръчки, която не е система на Столична община, а на Министерство на финансите ясно демонстрира часа на отваряне и той е авансово оповестеният. Това го демонстрират логовете в системата по неоспорим метод “, изясни Кръстев. Той разясни и че в съответния случай компанията, чиято оферта е отворена, не е класираната преди всичко.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР