Sofia24.bg ще ви разкаже днес за марулята, която е сред

...
Sofia24.bg ще ви разкаже днес за марулята, която е сред
Коментари Харесай

Наричат този зеленчук заешка храна, не може да се замразява, нито да бъде приготвен на туршия

Sofia24.bg ще ви опише през днешния ден за марулята, която е измежду най-популярните зеленчуци в света. Древните гърци и римляни са вярвали, че той оказва помощ за по-добър сън, защото съдържа сънотворно вещество, наречено Lactucarium. Тъмнозелените листа на марулите са по-хранителни от светлозелените. Но по света има марули, които са червни, жълти,  и сини. Характерно за марулята е, че не може да бъде замразявана. Няма по какъв начин да приготвите и туршия от нея. Този зарзават се употребява постоянно пресен, като взе участие в приготвянето на разнообразни типове салати. Всички сортове марули имат ниско калорийно наличие.

Зелената салата е известна като " заешки храна ". Марулята съдържа дребни количества фибри, въглехидрати и доста малко протеин. По-голямата част в състава на зеленчука е водата. Витамините А и С, както и минералите калций, мед и желязо се съдържат в листата. Листата й леко горчив усет, който се дължи на млечния сок, намиращ се в тях. Зелена салата е отличен източник на хлорофил и витамин К. Богата на минерални соли, на лутеин и бета каротин.  

Важно е листата на марулята да се късата, а не да се режат. Марулята е потребна, в случай че е отгледан природосъобразно върху ненатоварени с пестициди почви.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР