Собствениците на имоти няма да търсят съгласието на 50 на

...
Собствениците на имоти няма да търсят съгласието на 50 на
Коментари Харесай

Няма да питаме съседите, за да можем да дадем имота си под наем онлайн, решиха депутатите

Собствениците на парцели няма да търсят единодушието на 50 на 100 от съседите си, с цел да ги отдават чартърен на екскурзиант, реши Народното събрание
В последна сметка, от ГЕРБ отстъпиха от противоречивата си концепция която вменяваше нови условия към притежателите на парцели за краткосрочно отдаване чартърен.
В случай, че поправката беше призната, наредбата щеше съществено да ограничи хората, които употребяват електронни платформи като Airbnb, Booking, Expedia, Booking, с цел да отдават стаи и жилища за краткосрочно настаняване.
Предложението беше направено от зам.-председателя на парламентарната комисия по стопанска система и туризъм Даниела Савеклиева.
Текстът пък беше вкаран в план за промени в Закона за туризма и беше утвърден в комисията. По време на разглеждането на поправките на второ четене в пленарната зала на Народното събрание, ръководещите въпреки всичко взеха решение да го отдръпват.
" В разискванията в комисията стана ясно, че това ще бъде една спънка за духа на смяната, която вършим, а точно да създадем регистрационен режим на тези места за настаняване ", не изключително ясно се аргументира Димитър Бойчев от ГЕРБ, който изиска отпадането на противоречивия текст. Всъщност в комисията въпросът изобщо не беше дискутиран.
Предложението получи и сериозен отпор от Българска социалистическа партия. Депутатите от левицата Антон Кутев и Явор Божанков се аргументираха, че промяната  цели да се облагодетелстват хотелиерите.
Съпротива
Крачката обратно от ръководещите пристигна откакто в общественото пространство се появиха мнения, че предлаганата от тях мярка ще сътвори проблеми.
„ Идеята да има глоба от общото заседание на етажната благосъстоятелност е добра. Хората, които населяват трайно постройката, би трябвало да имат някаква сигурност – кой влиза, по какъв ред се настанява. Необходимо е да има връзка сред притежателя, който отдава парцела си краткосрочно, и останалите притежатели.
На този стадий обаче считам, че предлагането ще сътвори повече проблеми, в сравнение с да откри решения. Първо би трябвало да се намерения за смяна на Закона за етажната благосъстоятелност, която да подсигурява законно осъществяване на общи събрания “, разяснява пред Investor.bg Ламбро Попов, ръководител на Управителния съвет на Асоциацията на сдруженията, ръководещи етажна благосъстоятелност (АДУЕС).
Предложението получи и политически отпор. " Възможността за отдаване чартърен посредством уеб сайтове като Airbnb.com и booking.com съживи цели региони в София и други градове. Хиляди жители разчитат на спомагателен приход от това. Някои си покриват месечните комунални сметки, за други е цяла бизнес ниша ", оповестиха от " Демократична България ". И, още преди законовата смяна да бъде призната, приканиха президента Румен Радев да бъде подготвен да й наложи несъгласие.
Националните курорти
С решение на Министерския съвет по предложение на министъра на туризма националните курорти ще се афишират за такива, взеха решение депутатите с признати на второ четене текстове от измененията в Закона за туризма.
Лицата, които ще правят активност в местата за настаняване и заведенията за хранене и развлечения на територията на националните курорти, ще получават административни услуги по този закон в периоди, съкратени на половина от плануваните.
Отпаднаха предложенията в националните курорти да се прави така наречен продуктово зониране - отделяне на функционални зони.
В случаите, когато на територията на общината е ситуиран народен курорт, общинският съвет е задължен да възнамерява разноски за възстановяване на предлаганите туристически действия, общински обекти, услуги и артикули в националния курорт, утвърдиха още депутатите.
Обсъждания
По време на дебатите Димитър Бойчев от ГЕРБ съобщи, че огромна част от приходите на общините идват от националните курорти и смяната в закона е опит да накарат кметовете на общините да реинвестират част от тези пари в инфраструктура и в озеленяване. Не става въпрос за повишение на налози, безапелационен беше той.
От своя страна Дора Янкова от Българска социалистическа партия разяснява, че страната би трябвало да се ангажира с националните курорти, а не да се трансферира отговорността на общините. " Тук опипваме тематиката, знаем, че има проблем, само че хайде да го метнем на общините ", уточни тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР