Собствените приходи на Българската академия на науките (БАН) през 2019

...
Собствените приходи на Българската академия на науките (БАН) през 2019
Коментари Харесай

Със 100 млн. лв. собствени приходи се похвали БАН, но липсват млади учени

Собствените доходи на Българската академия на науките (БАН) през 2019 година възлизат на 100 499 000 лева ., сочи годишният отчет на научната институция, утвърден през днешния ден с единогласие от Народното събрание.

В същото време бюджетната дотация, отпусната на академията, е била 99 835 000 лева , т.е. за първи път е по-малка от приходите , похвали се ръководителят й Юлиан Ревалски.
„ Имаше мощен старт на плановете, които са по линия на структурните фондове. Това не е естествено съответствие за организация като нашата, която има доста мощна фундаментална част.
Трябва да продължава институционалното финансиране да пораства ”, посочи ръководителят на Българска академия на науките. Парите от хазната са били изразходвани съвсем напълно за заплати, осигурителни вноски, компенсации и за стипендии.
В академията през 2019 година са работили 2721 учени . Те са разгласили 3188 заглавия в интернационалните списания. Най-голям дял измежду изявленията имат направление „ Нанонауки, нови материали и технологии ” и направление „ Информационнни и информационни науки и технологии ”, сочи се в отчета.
По думите на Ревалски академията създава повече от половината научна продукция на България. „ Българска академия на науките продължава да бъде водещият теоретичен център в нашата страна ”, уточни уверено той.
Като значителен проблем той открои намаляващия брой на младите научни служащи . Статистиката демонстрира, че работещите в Българска академия на науките над 65-годишна възраст са близо 3 пъти повече спрямо тези до 35-годишна възраст. „ Доста хора в околните 5-6 години ще се пенсионират и просто няма кой да ги замести ”, установи Ревалски, представен от Сега.
Депутатите останаха задоволени от доклада. „ Когато гласуваме бюджети, не би трябвало да имаме подозрение, че тези пари отиват там, където би трябвало ”, съобщи Станислав Станилов от „ Атака ”.
От ГЕРБ също дадоха висока оценка на академията, която дефинираха като „ най-авторитетната научна организация ”.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР