Собственикът на вестник Сега“ и на Овергаз“ Сашо Дончев е

...
Собственикът на вестник Сега“ и на Овергаз“ Сашо Дончев е
Коментари Харесай

Сашо Дончев или „Джемкорп“ наляха половин милион в кампанията ПП-ДБ?

Собственикът на вестник „ Сега “ и на „ Овергаз “ Сашо Дончев е подарил половин милион лв. на „ Продължаваме промяната-Демократична България “, сподели бърза информация в уеб страницата на Сметната палата. Това е и най-голямото подаяние в границите на последната предизборна акция.

Задължителната по закон декларация за генезис на дарените пари, прикачена на уеб страницата на Сметната палата, съдържа меко казано странни данни.



Победителят на изборите на 2-ри април ГЕРБ-СДС няма никакви дарения. Българска социалистическа партия, „ Възраждане “, „ Левицата “, Има Такъв Народ и партията на Стефан Янев имат скромни дарения сред 700 и 8000 лв.. Движение за права и свободи няма дарени средства.

“Както беше в тази ситуация с даренията на Демократична България от страна на чиновници на криптобанката „ Нексо “, по този начин и при Сашо Дончев явно не става въпрос за спонсориране на хрумвания и политики. Дарението от Дончев е осчетоводено пазаруване на послушни депутати и/или министри в последващо ръководство. Срещу стотици хиляди лв. ”, се споделя в писмо до медията (), съдържаща голям брой фотоси и документи.

И до момента в който „ положителните сили “ продуцират звук в системата с погрешни изказвания за преференциално гласоподаване и/или за сбъркани бюлетини, става все по-ясно кои са партиите, купени от олигарсите… Особено, когато се отнася за притежатели на медии като „ СЕГА “, съществуващи на база на омразата си към ГЕРБ и Бойко Борисов, написа осведомителният уебсайт.

КОЙ е Сашо Дончев?

Сашо Дончев е издател на вестник „ СЕГА “, някогашен съучастник на Илия Павлов в „ Овергаз “ и досегашен формален съучастник на „ Газпром “ в България. На 27 януари 2021 година „ Овергаз “ и „ Газпром “ се разделиха публично като съдружници след скандал, почнал още през 2015 година. Тогава след проверка, открила обири за над 120 милиона евро, „ Газпром “ завежда дело против „ Овергаз “ и стопира да му подава природен газ. Ямболският предприемач е покрай банкрут, а над 1100 чиновници не получават заплатите си. Заради това Сашо Дончев упреква не различен, а тогавашния министър-председател Бойко Борисов и се заричa да го унищожи.

През 1996 година „ Овергаз Инк “ придобива дял и в „ Топенерджи “ – дъщерното сдружение на съветския газов монополист в България, рожба на първия български министър председател след 1989 година Андрей Луканов. Дялове тогава получават и Мултигруп – България холдинг (8.25%), Първа частна банка (3.2%), БУЛБАНК (3.2%) и Химимпорт (2%).,

От месец юли 2021 година Сашо Дончев става съсобственик в „ Овергаз “ с американската компания Linden Energy. Официалната продажба стана факт в наличието на тогавашния дипломат на Съединени американски щати в България Херо Мустафа и в наличието на служебните министри на стопанската система и на енергетиката. Тогава длъжностен министър на стопанската система беше не различен, а Кирил Петков.



 

След оповестението на дарението от половин милион на Сашо Дончев поражда разумният въпрос – какво са получили против вложенията си хора като Сашо Дончев по време на кабинета на „ Промяната “?

Свързана ли е щедростта на притежателя на „ Овергаз “ със скандалния меморандум за милион $, подписан през март 2022 от кабинета на Кирил Петков и капиталов фонд Gemcorp?

Какви са обстоятелствата:

Появиха се съществени подозрения за близка връзка сред Сашо Дончев и станалата печално известна компания „ Джемкорп “. Елементарна инспекция в обществените мрежи удостоверява, че  действително събитията на сина на Сашо Дончев – Георги, са със спонсор “Gemcorp ”.

 



Георги Дончев е създател и притежател на Overdrive racing team – организация за моторни спортове. Синът на ямболския предприемач е хазаин и уредник на „ най-мащабното и зрелищно пистово събитие за супер коли Overdrive Lap Battle ”, което се организира от няколко години в и отвън България. Партньор на Георги Дончев е и брат му Даниел, който преди години влага към 15 милиона от газовите облаги на татко си в създаване на съвременен автодиагностичен сервиз с името „ Овердрайв “.



Проверка демонстрира, че през 2022 и 2023 година автомобилните надпревари на Георги Дончев са необятно рекламирани в медиите и в обществените мрежи. Като върху всички коли, рекламиращи събитията, са ясно маркирани главните спонсори на събитията – Овергаз и … Gemcorp. Състезателна кола, брандирана с голям надпис Gemcorp е рекламирана в това число и през месец април 2022 година. Когато абсурдът с меморандума, подписан в наличието на Кирил Петков, към този момент беше тематика в медиите и в Народното събрание.

Намесен ли е Сашо Дончев във взимането на еднолично решение от страна на кабинета „ Петков “ за сключване на меморандум от името на страната със спонсора на Дончев-син, поставящо българската енергетика в сериозна взаимозависимост?



Поръчал ли е притежателят на „ Овергаз “ унищожаването на „ Булгаргаз “ от страна на идващ кабинет на Кирил Петков и Христо Иванов – банкрут, който беше целеустремено предизвикан в 8-месечното ръководство на кабинета „ Петков “? Фалит, който трансформира Дончев в единственият снабдител на газ за милиарди.

Твърденията за взаимозависимост сред „ Промяната “ и Сашо Дончев се удостоверяват и от изявленията в медията на ямболския предприемач – „ СЕГА “ отразява абсурда с меморандума сред страната и „ Джемкорп “ спестовно и едностранчиво в едвам дузина изявления. Както и всичко, неподходящо за партиите на Кирил Петков и Христо Иванов. Едностранчивото отношение на медията на Дончев е елементарно за инспекция в онлайн изданието на „ СЕГА “.

Източник: tribune.bg
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР