Собственик на предприятие в Стара Загора коментира рекорда на цените

...
Собственик на предприятие в Стара Загора коментира рекорда на цените
Коментари Харесай

Бизнесмен с нови потресаващи данни за убийствените цени на тока за индустрията ВИДЕО

Собственик на дружество в Стара Загора разяснява върха на цените на тока за бизнеса през уикенда. Славин Янакиев ги дефинира като "несравнимо високи "

„ От началото на годината междинната цена на тока до миг е 52 евро за мегават час. За съпоставяне в Германия за този интервал цената бе 32 евро, а във Франция – 35. Този уикенд, когато в Германия цената бе под 2 евро, а във Франция – към 14, в България беше 63 евро ", съобщи той.

"Имаше моменти, в които стигнахме 130 евро на цената. За страдание това не се единични случаи на такива високи пикове ”, казао ще Янакиев.

63 евро за киловатчас струваше тока у нас против евро и половина в Германия. Сравнението направи ръководителят на КРИБ Кирил Домусчиев.



„ Умишлено или не, тези високи цени, тази неустановеност и непрогнозируемост убиват останала промишленост в страната. Не става дума дали са дребни фамилни компании или огромни индустриални заводи, като нашата”, изясни Янакиев.

„ Има и покупко-продажби над 300 лева Пиковете са доста. Нашите калкулации демонстрират, че цена над 40 евро за мегаватчас ни кара да работим на минус. Вече втори месец работим на загуба. За това, че междинната цена е 2 евро. Тя се образува на база разнообразни цени, които в доста случаи скачат над 130 евро ", сподели предприемачът.



"Ние сме длъжни да ги купуваме, тъй като нашият индустриален развой е подобен, че не можем да избираме кой час да работим и кой не. В същото време понасяме загуби и търпението ни се изчерпа. Нашите хора напущат компаниите, напущат страната. Те желаят хонорари като в Западна Европа. Ние също желаеме да им плащаме тези хонорари. А цената на съществена суровина, каквато е електрическата енергия, е два пъти по-скъпа в сравнение с в Германия. В някои случаи е 30 пъти по-скъпа”, разкри той.

„ Ние се превърнахме в едни брокери на тази самостоятелна българска енергийна борса, в която цените скачат със стотици проценти, неразбираемо за какво за нас. Не предстои на никаква здрава логичност цената на електрическата енергия ни да бъде по-висока от тази в Западна Европа ", добави предприемачът.

"Ние нямаме по какъв метод да влияем, с изключение на, вместо да се занимаваме с това, което можем да произвеждаме, да изкараме хората на улицата да протестираме, с цел да може да се обърне внимание, че се усещаме окрадени и ограбени. За да може този пазар на тъй наречените свободна енергийна борса да стъпи на някаква здрава логичност и да се подобрят нещата " прикани Янакиев.

"Да можем ние да работим умерено, с ясна в бъдещето визия каква ще бъде цената на тока и той да бъде съпоставим със прилежащите европейски страни или изобщо в Западна Европа”, сподели още той.

В други развити индустриални страни като Франция и Испания токът също беше фрапантно по-евтин - надлежно 14 и 30 евро. Това демонстрират данните за цените ден напред на борсата за електрическа енергия в Европа. Токът в Германия в понеделник ще бъде съвсем два пъти по-евтин от този за българския бизнес.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР