Собственик на „Елпром Троян“ обяви, че „Елпром Троян“ създаде първия

...
Собственик на „Елпром Троян“ обяви, че „Елпром Троян“ създаде първия
Коментари Харесай

Собственик на „Елпром Троян“ Младен Мондешки: Създадохме първия умен електромотор в света

Собственик на „ Елпром Троян “ разгласи, че „ Елпром Троян “ сътвори първия интелигентен електромотор в света. А заводът се е трансформира в международен водач в Индустрия 4.0. Какаво още сподели той в изявлението му пред в. Труд може да видите:

– Г-н Мондешки, тази година се навършват 150 години от оповестяването на Троян за град, а „ Елпром Троян “ е негов знак. Как успявате да постигнете това?
– Аз съм троянец и се гордея с това. Троян тази година чества 150-та си годишнина от оповестяването му за град. Счита се, че името на римския император Траян посредством пътя минава в името на днешния град. Днес Троян е път, който води към бъдещето на машиностроенето и освен. Елате и вижте града, в който търсещите благоприятни условия младежи, намират своето място. Това е град с обичаи, с развита стопанска система в браншове като машиностроене, дървопреработване, фармация, текстил, както и туризъм и т. н., град на занаятите.

Той е дал на България и на света хора като акад. Ангел Балевски, проф. доктор Мондешки, проф. Христо Димовски и проф. Пенка Мондешка – описът е огромен. Моят жанр е от старите троянски семейства, а това ме кара да се гордея още повече с града. Няма да пропусна да загатна и името на господин Марин Стаевски, индивидът който стои в основата на основаването на „ Елпром Троян “, гордостта, признакът на Троян.

Гордея се, че съм част от огромното фамилията на „ Елпром Троян “, всеки троянец е обвързван със завода по някакъв метод. Това, което върша в „ Елпром Троян “, го върша преди всичко за града и по-късно за мен и за моето семейство. Виждам предците си, оставили това завещание, което е привилегия, само че и огромна отговорност. Заводът исторически е най-големият производител на електродвигатели в страната, на Балканите и един от водещите в Европа. Тук е основан първият електромотор, в зората на електрификацията на България, преди повече от 70 години. Троян е третият електрифициран град в страната и тъкмо това е дало причина за превръщането му в един от индустриалните центрове на България. Първият Водноелектрическа централа е издигнат върху наши земи – в кв. Мондешкото.

– „ Елпром Троян “ е водач в машиностроенето, дефинират ви като визионери. Какво може да кажете за бъдещето на сектора?
– „ Елпром Троян “ не е просто колосът на машиностроенето, той е знак на сектора в България към този момент няколко века. Това не е просто компания, а едно огромно семейство. Ние си представяме бъдещето и сътворяваме историята, по този начин дефинираме пътя в машиностроенето към този момент няколко века. Днес се превърнахме в международен водач в Индустрия 4.0 и се гордеем с това, само че това е самопризнание и за Троян, и за всички елпромци. Ние създадохме първия интелигентен електромотор.

– Предприятието е притежател на голям брой интернационалните награди и оценки, разкажете ни повече за тях?
– „ Елпром Троян “ е притежател на изключителната интернационална премия за интернационално съдействие и развиване „ Златният Меркурий “, над 11 златни медала от интернационалните изложби и панаири, както и влиятелни награди и оценки от Русия, Малта, Италия, Германия и други Всичко това е резултат на достиженията на елпромци, на всички троянци, които работят в завода. Това са награди за град Троян. Наградата „ Златният Меркурий “, едно от най-престижните оценки, давани на завода в миналото, се връчва на лидери-визионери, допринасящи за световните промени.

– Разкажете ни за Индустрия 4.0, какво следва?
– През миналия век „ Елпром Троян “ е определян като пионер в Индустрия 3.0. Световно приет водач в производството на електромотори, пример за качество. Днес заводът е измежду пионерите в Индустрия 4.0 и приет водач в машиностроенето на международната сцена. Ние продължаваме това, което наследихме, освен това още веднъж сме пионерите и визионерите както в България, по този начин и в международен мащаб, към този момент в Индустрия 4.0. „ Елпром Троян “ продължава да получава интернационалните оценки и самопризнания за достиженията си като последното бе златен орден от Международния механически панаир в Пловдив за нововъведения, при първото показване на революционния артикул на завода.

– Как се основават „ умни фабрики “?
– „ Елпром Троян “ сътвори платформата Smart Digital Monitoring (SDM 30), която се асемблира в границите на всеки цех, където кибер-физичните системи могат да управляват физичните процеси, създавайки виртуално копие на физическия свят и по този метод могат да вземат без значение, децентрализирано решение. Така кибер-физичните системи споделят и се съгласуват между тях (и с хората) в действително време, чрез Cloud -облачна услуга. Това е извънредно значимо за всички структурно определящи промишлености, където ръководството на риска е от най- високо значение, като например в химическата, нефтопреработвателната, минната, военната, енергийната, авиационната и т. н. Устройството е целесъобразно да се асемблира към всеки електромотор, а те са на всички места. Асемблирането на SDM 30 е наложително, там където има високи равнища на замърсяване с химикали, звук, прахуляк, високи или ниски температури, радиация, както и на недостъпни, труднодостъпни или отдалечени от индивида места. Устройството е предопределено да е там, където изискванията и средата са враждебни за индивида. То подсигурява най- значимото, че рискът от повреда ще бъде редуциран до статистическата нула. С него сигурността ще получи друго значение, а грижата за индивида ще придобие ново измерение. Това е новият небосвод в машиностроенето, постижение на Индустрия 4.0 – тъй наречените интелигентен цех.

– Какво прави един цех „ интелигентен “?
– Как се построява един интелигентен цех е въпрос, който може да отнесем към подвъпроса по какъв начин се основава един интелигентен електромотор? Ние създадохме първия интелигентен електромотор в света, колкото и нескромно да звучи. Ако приемем, че вие би трябвало да асемблирате случаен вид електромотор в случайна система, която е използвана да кажем в индустриални условия – например енергетиката, да вземем в тази ситуация един Топлоелектрическа централа, и тази система хипотетично откаже да работи заради щета на електромотор, то неизбежно ще се стигне до повреда. Оценявате, че всяка изолирана повреда при комплицираните системи би довела до извеждане от употреба на цялата система, а от там директните и косвенищетище се колосални по мярка. Понякога може да се стигне и по-далеч – до човешки жертви. Ето тук намира своето място умният мотор, който създадохме – осигуряваме превъзмогване на всеки сходен риск. Преди умният цех бе фантазия, само че през днешния ден научната фантастика се трансформира в теоретичен факт. Каквото и да ви кажа ще бъде незадоволително да опиша „ Елпром Троян “, не бих могъл да опиша и родния си град Троян, за това ви поканвам, елате и ни вижте сами.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР