Снощи, 27 април, пред пълна зала в Стара Загора съпредседателите

...
Снощи, 27 април, пред пълна зала в Стара Загора съпредседателите
Коментари Харесай

Асен Василев: Вместо да впрягаме енергия да се върне миналото, да я използваме, за да построим бъдещето

Снощи, 27 април, пред цялостна зала в Стара Загора съпредседателите на „ Продължаваме Промяната “ Кирил Петков и Асен Василев, и депутатът Радослав Рибарски участваха в открит диалог по тематиката: „ Промяната последните 10 месеца – в какво успяхме и къде сбъркахме? Какво ни чака? ”

Старт на срещата даде националният представител Радослав Рибарски, който подчертава върху една от най-важните тематики за района през последната седмица – „ Мини Марица – Изток “ и Топлоелектрическа централа „ Марица Изток 2 “.

„ През миналата седмица станахме очевидци на сюжет по избирателен сюжет с чисто популистко решение по една всекидневно политизирана тематика. Темата преди всички избори е: Кой ще избавя мините и ТЕЦ-а?, а хората чакат работещо и дълготрайно решение. В последна сметка се гласоподаваха едни 250 млн. лева за комплекса „ Мини Марица Изток “, които, за жалост, ще се окажат неприемлива държавна помощ, изясни Рибарски пред старозагорци.

През последните 10 месеца държавното управление на ПП-ДБ съумя да осъществя огромна част своята управническа и законодателна стратегия и придвижи значително промени, без да подвига доста звук. Една от тях беше точно това да обезпечи 2.3 милиарда лева за районите Стара Загора, Перник и Кюстендил. И до момента в който се прокарваше посланието за проблемите след конституционните промени, обстоятелствата за решенията, взети преди тези промени са безапелационни:

„ Безплатните медикаменти за сърдечно-съдови болести костват 45 млн. лева, което е по 120 хиляди лева дневно. По контракта с „ Боташ “ плащаме по 1 млн. лева дневно, и ще продължим да плащаме през идващите 13 години. И в случай че желаеме да прекратим този контракт, ще би трябвало да изплатим всичко в задатък. Това е вредата от един длъжностен кабинет. Нека след това да кажат, че е неверна Конституцията “, изясни Василев.

Доскорошният финансов министър даде отговор и на въпроса накъде отива промишлеността в района в подтекста на цялостната смяна в Европа.

„ През 2021 година с Кирил дойдохме при миньорите в Раднево, още преди да се беше основала Политическа партия. Те споделиха: Тук имаме една подписка в поддръжка на мините до 2050 година, до привършване на въглищата. Ще подпишете ли. Аз споделих: „ Да, само че … “, и всички чуха „ да “, само че не желаеха да чуят „ само че “. Казах „ да “, тъй като би трябвало да се борим въглищата да работят, до момента в който могат. Но – 2050 година е безусловно нереалистичен период, тъй като се смени пазарът. Никой не желае да му се смени методът на живот, работата, само че би трябвало да се направи равномерен преход. Докато се опитваме да спасим въглищата, изпускаме опцията да се построи по нов метод цялата промишленост в района, тъй че да се запазят приходите. Вместо да впрягаме сила да се върне предишното, да я използваме, с цел да построим бъдещето. “

„ За да върви страната напред, би трябвало да сменим метода, по който работи системата. Това е огромната борба, която стои пред нас. В момента 1/3 от страната желае да станем естествена европейска страна с почтени състезания, парите да стигат назад при хората, да не се краде и всичко да върви добре в страната. 1/3 от страната желаят латиноамериканският модел на ръководство. 1/3 желаят смяна по съветски модел. Нашата борба е да „ подкараме колата към Европа “.

А каква е повода към този момент 30 години нищо да не се трансформира в страната – изясни Кирил Петков с „ карта на превзетата страна “.

„ Държавата в лицето на Министерски съвет, Народно събрание и Народното събрание е една от петте оси на властта. И това е единствената демократична ос от всички. Останалите четири са перманентната власт, дадена на хора, за които не сме дали своят вот - служби, регулатори, правосъдната власт и някои медиите. До огромна степен животът на хората зависи от тези институции, само че никой не е дал своя вот за тях. Системата е по този начин измислена, че даже един министър председател не може да махне шефа на ДАНС – както се опита акад. Денков, нито шефа на НСО – както пробвах и аз в ролята си на министър председател. “

Основният въпрос на хората бе по какъв начин демократичната общественост ще се резервира единна, с цел да продължат всички дружно да се борят за превръщането на България в една естествена европейска страна.

„ В момента се основават доста партии с концепцията да се разпилее демократичният избор, само че значимото е, че партиите, които могат да минат 4-те % останаха дружно “, сподели Василев.

„ Ако гласовете не се разпокъсат, целостта на общността остава “ – добави Петков.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР