Снимки Историческо събитие за морската столица.Паметник на ген. Иван Колев

...
Снимки Историческо събитие за морската столица.Паметник на ген. Иван Колев
Коментари Харесай

Откриха паметник на генерал Иван Колев във Варна

Снимки

Историческо събитие за морската столица.



Паметник на ген. Иван Колев беше открит във Варна. Идеята за създаване на паметник на прославения български военачалник е отдавна. Тя се осъществя благодарение на Сдружение “Български родолюбци ”, заяви Българска национална телевизия.



Повод е 160-та годишнина от рождението му. Датата също не е определена инцидентно. На днешния ден през 1940 година е подписана Крайовската конвенция, по силата на която Южна Добруджа още веднъж е върната в рамките на България.

Като пълководец на Първа конна дивизия по време на Първата международна война, военачалник Колев реализира значими победи на Добруджанския фронт и взе участие в отбраната на Добрич от повторната окупация на румънските войски.

Дълго време неговото име стои в сянката на полузабравата, на неловкото безмълвие. Ето за какво.



На 3 септември 1916 година Първа конна дивизия под командването на ген.-майор Иван Колев, която едвам предния ден е почнала бойни дейности против Румъния в Първата международна война, разгромява със сабите си румънска бригада от 19-а пехотна дивизия в незабравим пердах сред Карапелит и Кочмар. Генералът персонално предвожда кавалеристите си, удряйки противниковата колона във фланг. След страшния удар на бойното поле остават посечени над 600 румънски натрупа, а повече от 1000 бойци са взети в плен. Ефектът от провалянето е толкоз огромен, че още същата вечер румънците изоставят Добрич.



Трябва да се означи, че генералът не е получил задачата от командването, а самичък демонстрира самодейност и поема отговорност, откакто разкрива румънския план бригадата да бъде изпратена в помощ на обсаждания от българите Тутракан.

На 4 септември към дивизията се насочва цяла съветска кавалерийска дивизия, превъзхождаща двукратно българската. В Щаба на настоящата войска чакат конфликта с паника, заради опасения, че някои бойци няма да вдигнат ръка против някогашните ни освободители.

Генерал Колев, който е роден в Бесарабия и е русофил, произнася енергично слово, в което споделя: Кавалеристи, Бог ми е очевидец, че съм благодарен на Русия, задето ни освободи. Но какво търсят в този момент казаците в нашата Добруджа? Ще ги бием и прогоним както всеки зложелател, който пречи за обединяването на България, написа обстоятелства.бг.

Паметникът на ген. Иван Колев се намира на едноименната варненска улица, а по време на тържествената гала по откриването, съпроводена с боен обред, венци и цветя бяха поднесени от институции, политици и жители.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР