Снимка: ВМСАвиоекспертите са успели да отворят черната кутия, но данните

...
Снимка: ВМСАвиоекспертите са успели да отворят черната кутия, но данните
Коментари Харесай

Авиоекспертите са отворили черната кутия, но данните в нея все още не могат да бъдат снети

Снимка: Военноморски сили

Авиоекспертите са съумели да отворят черната кутия, само че данните в нея към момента не могат да бъдат снети поради механически проблем. В авиобаза „ Граф Игнатиево ” няма скица, която да наблюдава развалените връзки в черната кутия. Това постанова Военното министерство да се обърне за подпомагане към производителя в Украйна,съобщава Varnanews.bg.

Зам.-командирът по летателната подготовка в авиобаза „ Граф Игнатиево ” полковник Николай Русев сподели образователен регистратор, еднакъв с този на падналия изтребител и изясни какви са параметрите, които записва. Предназначението на този регистратор е да съхранява информацията от системата сензори на борда на самолета. След всеки полет информацията от регистратора се смъква и се обработва със специфичен програмен продукт. Целта е да се откри по какъв начин са функционирали системите на борда, с цел да може да се реши дали самолетът да бъде пуснат още веднъж за идващ полет.

В случай като този регистраторът е предопределен, с цел да обезпечи на проверяващите информация, съгласно която да се реши дали на борда на самолета по време на полета е имало отвод или друга нещатна обстановка.

Когато регистраторът работи, той не се отваря. Последното отваряне на черна кутия е било през 2011 година, когато авиацията ни губи аероплан. Тогава положението на регистратора разрешава информацията да бъде извлечена, оценена и да се създадат съответните заключения на комисията, проверяваща случая. Регистраторът не записва гласови връзки, а единствено работата на системите в полет и на земята. Той съдържа информация пространственото разположение на самолета, ъглите на тангажа, курса, оборотите на мотора и т.н, само че не записва глас.

Този вид регистратори нямат радиомаяци, с цел да бъде издирван под водата със сонар. Т.нар. черна кутия е боядисана в оранжев цвят, с цел да може при положение на повреда да може да бъде по-лесно открита. Вчера е бил оценен единствено защитният модул на падналия аероплан с паметта. Тази памет е направена от специфична сплав, съединена е със специфичен кабел за транспорт на данни.

При разрушилия се МиГ-29 Военновъздушни сили са извадили предпазения корпус на регистратора. От него е бил откъснат блокът, осигуряващ интерфейса. За страдание, е била нарушена херметичността на корпуса и той е бил цялостен с вода и с петролни артикули, най-вероятно керосин.

Сплавта на кутията е направена по този начин, че да издържи до 30 мин. температура над 1000 градуса и претоварване до 3400 G. Целта е модулът с памет, който се намира вътре в самия предпазен резервоар да бъде оптимално предпазен.

“Ние направихме всичко допустимо, с цел да съхраним модула на паметта в положението, в което пристигна до нас. Този модул памет към този момент е при комисията, проверяваща случая и оттук насетне ще се търси подпомагане от производителя ”, обявиха от авиобазата.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР