Снимка: PexelsПравната комисия в парламента обсъди на първото си заседание

...
Снимка: PexelsПравната комисия в парламента обсъди на първото си заседание
Коментари Харесай

Шест проекта за промяна в Изборния кодекс обсъди правната комисия в парламента

Снимка: Pexels

Правната комисия в Народното събрание разиска на първото си съвещание шест плана за смяна в Изборния кодекс. Това стана на първо четене, като те бяха разисквани в пакет, а не един по един. В последна сметка комисията утвърди единствено законопроекта на " ИТН ". Останалите не бяха признати, оповестява Българска национална телевизия.

С гласуването си депутатите в правна комисия споделиха " Не " на мажоритарния избор, препоръчан от ГЕРБ и на гласуването по пощата, препоръчано от " Демократична България ". Други от предложенията в множеството планове се припокриват - като отпадане на ограничаването за основаване на секции в чужбина, основаване на регион " Чужбина ", електронно отдалечено гласоподаване, машинен избор. Основния спор беше сред ГЕРБ и " ИТН " във връзка с мажоритарния избор.

" Нашата цел, една от задачите ни, несъмнено, е да покажем, че както не можем да въведем мажоритарна система за една нощ, по този начин не можем да въведем отдалечено гласоподаване за една нощ. Така не можем да въведем и гласоподаване по пощата за една нощ ", разяснява Радомир Чолаков - член на правната комисия от ГЕРБ.

" Те ни провокират с това, че ние сме поели заричане, с това че ние сме за мажоритарна изборна система и изрично желая да заявя, че ние сме за мажоритарна изборна система, само че не по този метод, преди всичко, тъкмо това, което сподели и господин Чолаков - изборна система да се приема за една нощ ", съобщи Ива Митева, член на правната комисия от " ИТН ".

Срещу отдалеченото електронно гласоподаване се опълчиха най-остро от Българска социалистическа партия.

" Тънката алена линия, по която няма да отстъпим е електронното отдалеченото гласоподаване - там може да бъде наранена сигурността, да се реализира надзор при гласоподаване ", съобщи Тодор Байчев - член на правната комисия от Българска социалистическа партия.

Реакцията беше, че това е несериозно, а в признатия от комисията план е заложено още на президентските избори да се опитва с отдалечено гласоподаване.

" 2021 година...страх от нещо електронно, боязън ни е да палим лампите, боязън ни е да пускаме платежни нареждания ", съобщи Николай Хаджигенов от " Изправи се! Мутри вън! ".

" Демократична България " и Движение за права и свободи размениха реплики за гласуването по пощата.

" Да се твърди, че пощенско гласоподаване, гласоподаване по интернет е толкоз проблематично, нарушаващо тайната на вота, когато имаме доста сериозен проблем на платен и следен избор в България е малко в действителност изместване на тематиката ", съобщи Атанас Славов - член на правната комисия от " Демократична България ".

" Изобщо не съм склонен да ги улесним дотолкоз, че да бъдат разменяни едни пликове, да бъдат получавани на незнайни адреси пликове и никой да не види този човек, който гласоподава. Никой да не може да каже, че неговия шеф не е раздал пликове на компанията, споделил - на следващия ден всички на работа с вашите пликове ", отговори Хамид Хамид-член на правна комисия от Движение за права и свободи.

Изборните промени влизат за първо четене в зала още в петък.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР