Снимка: PexelsГлобите за неспазване на карантина масово се отменят от

...
Снимка: PexelsГлобите за неспазване на карантина масово се отменят от
Коментари Харесай

Съдилищата у нас масово отменят глобите за неспазване на карантината

Снимка: Pexels

Глобите за неспазване на карантина всеобщо се анулират от родните съдилища. Причината - незаконосъобразни наставления и пропуски в активността на районните здравни инспекции. Над 80% от делата, атакуващи формираните актове за административни нарушавания, завършват в интерес на жалбоподателите, демонстрира инспекция на " Телеграф ".

Поставянето под карантина е най-тежката противоепидемична мярка, която бе наложена у нас със заповед на здравния министър. Съгласно нея всички, които са заболели от COVID-19, контактували са с хора, инфектирани с новия ковид, или идват от избрани страни, се слагат под карантина за 10 дни, а в по-ранен интервал и за 14 дни.

Голям проблем обаче са оказа броенето на дните от слагането под карантина до крайния ѝ период. Причината е, че всеобщо от РЗИ-тата в страната брояха дните на хората от момента, в който са открили контакт с тях, а не от момента, когато индивидът действително се е самоизолирал. Така да вземем за пример, в случай че на 1 януари човек, който е контактувал с болен, се изолира, само че от РЗИ се свържат с него на 4 януари, те му броят десетте дни считано от тази дата и не му признават предходните дни от 1 до 4, януари, което в множеството съдилища у нас се приема за незаконосъобразно деяние от страна на инспекторите.

И действително е по този начин, защото човек стои 12-14 дни, а му ги броят за 10, след което за тези допълнително нито получава трудово заплащане, нито пък болничен за краткотрайна неработоспособност. Наред с това мярката " слагане под карантина " всъщност съставлява отнемане от независимост по смисъла на Европейската спогодба за отбрана правата на индивида, което би трябвало да дава отговор на избрани критерии. Съдилищата в страната не са единомислещи в мнението си по тези проблеми, само че като цяло с един или различен претекст глобите, наложени от РЗИ, падат.

Причината е в извънредно неразбираемата и безредна уредба и хилядите благоприятни условия за малки врати и разнообразни врътки за изплъзване на прегрешилите. Които обективно видяно също е релативно до каква степен са прегрешили, нарушавайки карантината си. Масово в съда падат и санкциите, които бяха налагани преди към година за неносене на маска или разходка в парка. Най-спорната от всички противоепидемични ограничения обаче се оказа " слагане под карантина " на контактни хора, демонстрира правосъдната процедура у нас.

Много от предписанията за слагане под карантина бяха оспорени пред административните съдилища, а над 80%, даже в София е съвсем на 100% - оспорените наставления за слагане под карантина, за които има постановени решения, са анулирани. Според решението по едно от извоюваните каузи във Видин служител на реда съумя да осъди РЗИ, откакто е бил лишен от опцията да работи за две седмици предишния април. Униформеният изпълнявал наряд по патрулно-постова активност, бил на едно от наложените през април КПП-та сред обитаемоте места.

Докато проверявал документите на мъж, проверяваният кихнал. Негов сътрудник неотложно алармирал, че е допустимо кихащият да е с коронарирус. Полицаят бил свален от наряд и подложен под карантина – тогава за 14 дни. Той обаче оспорва това наставление. Твърди се, че е опитал да разбере по какъв начин е открито, че е бил контактен със инфектирано лице и кое е това лице, само че не получил отговор. По-късно от персоналния си доктор схванал, че е получен сигнал в РЗИ. В жалбата си служителят на реда сочи, че не е имал непосреден и директен контакт с кихащия, за който по този начин и не са открити данни кой е и дали страда от новия ковид. Той твърди още, че сигналът явно цели да го унижи и да го сложи в неподходящо състояние, като вследствие на тези непозволени дейности оспорващият е разграничен от фамилията си, децата му са върнати от изпит в учебно заведение, сложено е фамилията в обществена изолираност, която дискредитира него и цялата му фамилия.

Актът на служителя на реда пада в съда, а претекстовете на магистратите са доста показателни и гласят следното: „ Извънредната конюнктура и огромният брой сигнали, не следва да се приема, че дефинират като по-адекватна бързата реакция от страна на способените да издават наставления за карантиниране органи. Принципът на правда, прогласен в член 4 от Административнопроцесуален кодекс, изисква актовете да се издават за задачите, на основанията и по реда, открити от закона, като субектите на административния развой са длъжни да упражняват своите права и свободи, без да вредят на страната и обществото и на правата, свободите и законните ползи на други лица.

От друга страна, правилото на пропорционалност (чл. 6, алинея 2 от АПК) слага като условие административният акт и неговото осъществяване да не засягат права и законни ползи в по-голяма степен от най-необходимото за задачата, за която актът се издава “. Казусът с служителя на реда е единственият, само че е доста индикативен. Друг значителен проблем, по който всеобщо съдилищата анулират наставления на РЗИ, е обвързван с прословутите PCR проби. Оказа се, че доста хора един път изследвани са дали позитивен тест и са били карантиринари за 14 дни, само че в това време вторият им тест е бил негативен. Независимо от това РЗИ неизвестно по какви критерии приема за достоверен единствено първия им тест и им постанова карантина.

Жена завоюва дело против столичното РЗИ поради наложената ѝ 14-дневна изолираност след първи позитивен тест за ковид и макар втори с негативен резултат. Административният съд в София е отменил глобата. Един от главните претекстове в решението на съда е, че има два разнообразни теста. И надлежно РЗИ е бил задължен да извърши трети тест, с цел да се ревизира кой от двата резултата е меродавен. Фен на Григор Димитров пък бе санкциониран и подложен под карантина поради фотография с тенисиста, до момента в който беше през лятото в Хасково.

Няколко дни по-късно самият Григор разгласи в обществените мрежи, че е инфектиран с новия ковид. Това не убягнало на инспекторите от РЗИ и те сгащили мъжа, който гордо театралничил с Гришо в Instagram. Наложили му санкция, че не се е сложил в изолираност и го предиздвикали да остане под карантина 14 дни. Мъжът завежда дело и съдът в Хасково е приел, че актът на РЗИ е незаконосъобразен, тъй като погрешно административният орган издал предписанието за карантина, без да посочи с кого, позитивен на COVID-19, жалбоподателят бил контактен, каквито били условията на Заповед №РД-01-333/12.06.2020 година Само можело да се гадае, че това бил известният български тенисист Григор Димитров, с който мъжът се снимал на 16 юни 2020 година и бил в известна непосредственост с него не повече от 20 секунди в Хасково.

Шест дни по-късно тенисистът Димитров оповестил, че е инфектиран с ковид. Според съда не било открито, че по това време – 16 юли 2020 година, Григор Димитров бил позитивен на COVID-19, откакто той нямал проба за ковид в България, което било обществено известно. Съдът е възприел и тезата на оспорващия, който счита, че в тази ситуация били нарушени съществени негови конституционни права, както и правилата на административния развой равнопоставеност, поредност и предвидимост. Счита, че непосочването в предписанието на инфектираните или болните от заразна болест, основава причина за административен произвол. Освен че глобата на мъжа е анулирана, от съда са осъдили РЗИ да заплати 510 лв. разходи по делото.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР