Снимка: ПетелНякои плажове във Варненско все още са без концесионер

...
Снимка: ПетелНякои плажове във Варненско все още са без концесионер
Коментари Харесай

Някои плажове около Варна са без концесионер преди началото на летния сезон

Снимка: Петел

Някои плажове във Варненско към момента са без концесионер дни преди началото на летния туристически сезон. На най-посещаваните от тях въпреки всичко ще има спасители, оповестява Българска национална телевизия. Какво ще се случва на останалите, ще има ли кой да ги стопанисва и ще бъдат ли на налични цените чадърите и шезлонгите?

Днес стартира процедурата за отдаването на плаж Кабакум-централен за 15 години. Други 28 от плажовете на територията на Варненска област обаче и тази година ще бъдат без стопани – измежду по-известните са Камчия, Шкорпиловци, Карадере. Общото сред тях е неналичието на инфраструктура. И тази година още веднъж беше препоръчана смяна в Закона за Черноморското крайбрежие, тъй че в случай че концесионерите понижат цените на чадърите и шезлонгите, да заплащат по-малка концесионна такса. Самите концесионери са по-скоро скептични.

Дирон Ръсовски, концесионер на един варненските плажове, напомня, че сходно заричане е имало и предходната година, когато той и сътрудниците му са внесли таксите през февруари.

" Впоследствие намалихме със 70 - 80% цените на чадъри, шезлонги и останалите неща, които са съпътстващи, само че все пак повече от година парите не са ни възобновени ", съобщи Дирон Ръковски.

През предходната година цените на чадър и шезлонг бяха от 1 до 10 лв., имаше и безвъзмездни. През този сезон концесионерите имат предпочитание цените да бъдат допустими, само че припомнят, че имат разноски за водно избавяне, здравно обслужване и разчистване. Концесионерите желаят не отстъпки, а ясни правила.

" Да може един човек, като си направи някакъв бизнес проект, когато работи и съблюдава поетите задължения, да получава от отсрещната страна същото отношение и същите дейности ", разяснява Ръковски.

Ако няма изясненост, ще има безстопанствени плажове, както демонстрира опитът до момента, считат концесионерите.

" Говори се от години, че ще се промени наредбата, няма да е на квадратен метър пясък, може би би трябвало да се направи райониране, не може да се съпоставя Албена и Златни пясъци с курорт като Камчия, където няма хотели, няма и инфраструктура ", съобщи Стоян Пасев, регионален шеф на Варненска област.

Областната администрация, която получава 10% от всички концесионни такси, ще обезпечи с тези пари спасители за по-големите безстопанствени плажове. Почистването обаче остава проблем за общините.

Съобщете ни, в случай че видите неточности и нередности в публикацията или мненията. Пишете непосредствено на [email protected] . Ще обърнем внимание!

За реклама в "Петел " на цена от 50 лв. на ПР обява пишете на и вижте още в -.

Прочети тук -
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР