Снимка: Петел, архивОт минус 3 до плюс 28 градуса ще

...
Снимка: Петел, архивОт минус 3 до плюс 28 градуса ще
Коментари Харесай

НИМХ: От минус 3 до плюс 28 градуса през октомври

Снимка: Петел, списък

От минус 3 до плюс 28 градуса ще варират температурите през октомври, сочи прогнозата на Национален институт по метеорология и хидрология.

Средната месечна ще бъде към и под нормата, която в равнините е сред 11˚ и 15˚, по високите полета — сред 8˚ и 11˚, в планинските региони — от 4˚ до 8˚.

Месечната сума на преваляванията в по-голямата част от страната ще бъде под нормата, която за югоизточните региони е сред 60 и 90 л/кв.м, за останалите - сред 40 и 60 л/кв.м, в планините — от 80 до 100 л/кв.м.

През първите дни от месеца температурите в страната ще са по-ниски от нормалните. Над Западна и Централна България ще има по-значителни разкъсвания и краткотрайни понижения на облачността, а над източна ще се задържи най-вече облачно. Слаби валежи ще има в крайните източни региони.

Към средата на първото десетдневие в по-голямата част от страната ще е без превалявания, с раздрана облачност, над доста региони до най-вече слънчево. Ще бъде и по-топло.

Към 7 октомври облачността ще се усили и до края на десетдневието ще доминира облачно време. Има и нараснала възможност за превалявания, а температурите ще се намалят и още веднъж ще са под климатичните правила.

През второто десетдневие се резервира наклонността за относително хладно време, само че към края на интервала температурите релативно ще се покачат и ще се приближат до нормите. Облачността ще е променлива, постоянно забележителна, в обособени дни, на обособени места ще има и превалявания, най-вече слаби.

В началото на третото десетдневие температурите ще са към нормалните. През първата половина от интервала ще има повече слънце, само че се покачва вероятността за утринни мъгли или инверсионна облачност в равнинната част от страната.

Около средата на десетдневието вероятността за превалявания е релативно по-голяма, а през последните дни на интервала понижава. Тогава има изгледи и за относително високи температури.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР