Снимка на къща в столичния квартал Бояна взриви Фейсбук. На

...
Снимка на къща в столичния квартал Бояна взриви Фейсбук. На
Коментари Харесай

Продават "на черно" жълтите павета от центъра на София, били откраднати при ремонт

Снимка на къща в столичния квартал " Бояна " взриви Facebook. На нея се вижда по какъв начин баровският парцел е " оборудван " с жълти павета, съвсем като тези от центъра на София.

В мнения под фотографията консуматори разкриват, че част от жълтите павета били откраднати при ремонта пред Министерски съвет. След това почнали да ги продават " на черно ".



" Продават ги на черно плочкаджиите. Има някъде мисля към Орландовци или нещо в тоя регион. Като ремонтират в София и след това остава от тях. Тези към Министерски съвет ги смениха с италиански плочки и паветата останаха. "
Според легендата жълтите павета са подарък за сватбата на цар Фердинанд, а съгласно обстоятелствата в действителност са импорт от Австро-Унгария, само че по самодейност на тогавашния кмет на София Мартин Тодоров. През 1907 година са постлани с керамичен паваж 28 400 m2, а през 1908 година - 30 902,46 m2 или общо 59 302,46 m2.[2]
Периодът, през който централните софийски улици се покриват с жълти павета (1907-1908 г.), съответствува с появяването на емблематични за София здания - Народния спектакъл (1906 г.), Военния клуб (1907 г.), Халите (1911 г.), Централната баня (1913 г.), храмът " Александър Невски " (1904-1912 г.).* Докато историята на постройките е добре известна, тази на паветата е много мъглива и спорна. Повечето източници са съгласни, че жълтите блокчета са излети в Будапеща, направени от стрит и изпечен варовик, наименуван мергел, само че формален консенсус за повода те да се появят в София няма.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР