Снимка на Европа, заснета от телескопа “Джеймс Уеб. Credits: Science

...
Снимка на Европа, заснета от телескопа “Джеймс Уеб. Credits: Science
Коментари Харесай

Джеймс Уеб откри, че океанът на юпитерианската луна Европа е богат на въглерод!

Снимка на Европа, снимана от телескопа “Джеймс Уеб ”. Credits: Science Credit: Geronimo Villanueva (NASA/GSFC), Samantha Trumbo (Cornell Univ.), NASA, ESA, CSA. Image Processing Credit: Geronimo Villanueva (NASA/GSFC), Alyssa Pagan (STScI)

Космическият телескоп на НАСА/ЕКА/ККА “Джеймс Уеб ” направи значимо изобретение за Европа, луната на Юпитер, което съществено покачва вероятността в нейния океан да има живот!

Два самостоятелни научни екипа от Съединени американски щати, работещи с данни от “Джеймс Уеб ”, са решили да употребяват прибора NIRCam, с цел да картографират разпределението на въглеродния диоксид върху повърхността на Европа. Резултатите са оповестени в списанието “Сайънс ” в две обособени научни публикации. Изводите са едни и същи.

Най-голямата централизация на CO2 бе открита в район, необятен 1 800 километра, на име Тара Регио. Там теренът е кръстосан и безреден. Предполага се, че повода за хаоса е топла вода от подповърхностния океан на Европа, която от време на време се издига и топи леда на повърхността, след което настава наново заледяване.

Учените отхвърлят опцията този въглероден диоксид да е попаднал някъде извън, примерно от метеоритите, тъй че те са безапелационни, че става въпрос за генезис от вътрешността на Европа – най-вероятно от океана. Освен това CO2-молекулата не е постоянна на повърхността на Европа, тъй че най-вероятно въглеродният диоксид е бил насъбран относително неотдавна.

Защо откритието е значимо? Животът, който познаваме на Земята, е основан на въглерод, а това е първото доказателство за съществуването на въглерод в океана на Европа! Разбира се, това още не е изрично доказателство, че на Европа в действителност има живи организми, само че шансът по тази причина значително набъбна.

Към луните на Юпитер към този момент пътува задачата на Европейската галактическа организация (ЕКА) “Джус ”, а догодна следва изстрелването и на задачата на НАСА “Европа Клипер ”. Така че подробното проучване на Европа от галактически апарати занапред следва!

За повече информация: НАСА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР